Egymilliárdos beruházás a mohácsi kórházban

Megújul a Mohácsi Kórház belgyógyászati és diagnosztikai tömbje, az 1,1 milliárd forintos modernizáció kezdetét jelentő alapkőletételt kedden tartották az egészségügyi intézményben.

hirdetés

Az európai uniós és hazai támogatást élvező, jövő nyárra befejeződő beruházás a belgyógyászati, a gyermekgyógyászati, a kardiológiai, a neurológiai osztályt, a központi sterilizálót és szociális helyiségeket érint, de annak keretében lesz műszerbeszerzés és egyebek mellett informatikai fejlesztés is.

Csizmadia Csaba, az intézmény főigazgatója közölte, a kórház elmúlt fél évszázados működésének legnagyobb modernizációja kezdődhet el, amelynek köszönhetően európai körülmények között, 2-3 ágyas, hotel jellegű betegszobák szolgálják a betegek gyógyulását.

Reményét fejezte ki, hogy a kórház a jövőbeni beruházásokkal együtt a pécsi klinikák után Baranya legmodernebb egészségügyi intézménye lesz a maga nemében, az ottani modern körülmények pedig nemcsak a hatékonyabb munkavégzéshez, hanem a képzett, fiatal munkaerő megtartásához is hozzájárulnak.

Szekó József, Mohács fideszes polgármestere azt mondta, hogy a város kórháza az elmúlt másfél évtizedben 2,6-2,7 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutott, de ennél többre van szüksége ahhoz, hogy igazán jó körülmények között biztosíthassa a térségben lakó 60-70 ezer ember ellátását.

A városvezetői tisztséget 1998 óta betöltő politikus megjegyezte, hogy a megvalósult és folyamatban lévő kórházi fejlesztések döntő részét a második és a harmadik Orbán-kormánynak köszönhetik, amelytől a jövőben is támogatást remél.

Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára kiemelte, Magyarországon ma példátlan nagyságrendű egészségügyi infrastruktúrafejlesztés zajlik: egyidejűleg 160 helyen, összességében 330 milliárd forintból végzik kórházi szárnyak építését, meglévő ingatlanok rekonstrukcióját.

Az államtitkár beszédében kitért a finanszírozási rendszer átalakítására is. Azt mondta, a szakmai és területi egyenlőtlenségek kiküszöbölésétől azt remélik, több forrás jut a kórházak működésére, béremelésekre, további fejlesztésekre.