Egymilliárdot kap a PTE

Csaknem hétmilliárd forintos támogatásban részesül tizenkét felsőoktatási intézmény a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapnak köszönhetően – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. A harmadik legtöbb pénzt a pécsi egyetem kapja.A tárcavezető elmondta: ezt az összeget az érintett intézmények adósságcsökkentésre használhatják fel. Szervezeti ésszerűsítést vár tőlük a tárca.

hirdetés

Balog Zoltán emlékeztetett arra, az alap célja, hogy a felsőoktatási intézmény vállaljon egy olyan átalakítást, amelynek keretében csökkenti az adósságát és a hiány nem is termelődik újra.

A miniszter hozzátette: azt szeretnék, hogy minél kevesebb pluszforrást kelljen betenni a rendszerbe. Tavaly 10 milliárdról indultak, amit még tovább növeltek, az idén pedig 6,71 milliárdot fordítanak az adósságot cipelő, intézkedési tervet kidolgozó intézmények finanszírozására.

A tárca vezetője a kialakult hiányok egyik legfontosabb okát a PPP-konstrukciókban jelölte meg, s azt mondta: olyan beruházások indultak el a magángazdasággal közösen, amelyek mára viselhetetlen terheket rónak az intézményekre.

A tárca háttéranyaga szerint a Dunaújvárosi Főiskola 130 milliós, az Eötvös József Főiskola 500 milliós, a Kaposvári Egyetem 600 milliós, a Károly Róbert Főiskola 250 milliós, a Magyar Képzőművészeti Egyetem 150 milliós, a Miskolci Egyetem 300 milliós, a Nyíregyházi Főiskola 1,2 milliárdos, a Nyugat-magyarországi Egyetem 1,55 milliárdos, a Pető András Főiskola 151 milliós, a Pécsi Tudományegyetem 1,02 milliárdos, a Testnevelési Egyetem 350 milliós, a Szolnoki Főiskola 560 milliós támogatásban részesül.

A kormány 2013 februárjában döntött a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap létrehozásáról, ez a felsőoktatási intézmények belső átszervezéséhez, a fennálló adósságok csökkentéséhez nyújt támogatást. Az alap forrásainak eddigi felhasználása eredményes volt: az elmúlt két évben stabilizálták helyzetüket a vidéki főiskolák, több felsőoktatási intézményben jelentős szervezeti változtatás történt, továbbá a meghirdetett szakok számát is ésszerűsítették – olvasható az öszegzésben.