Egyre jobb a magyar bor minősége

A Borkiválósági programnak is köszönhetően folyamatosan javul a magyar borok minősége – mondta a földművelésügyi miniszter kedden Budaörsön sajtótájékoztatón.

hirdetés

Fazekas Sándor az Auchan áruházlánc három hetes őszi borvásárának megnyitóján kiemelte: a Borkiválósági program öt éve működik és évről évre pillanatfelvételként mutatja a magyar borvidékeken a minőséget és a választékot.

Az idei programba mintegy 1100 nevezést regisztráltak, és ennek a “nemzeti borválogatottnak az élmezőnye” található meg abban a két – vörös és fehér borokat tartalmazó – kötetben, amelyeket a közelmúltban mutattak be.

Fazekas Sándor bízik az idei termés jó minőségében és megfelelő mennyiségében. Azt mondta, az előjelek kedvezőek voltak, a szüret gyakorlatilag befejeződött, forr a must, és várhatóan lesz utánpótlása a kiváló minőségű magyar bornak jövőre is.

Kiss Eliza, a kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos az MTI-nek elmondta: minőségében nagyon jó lesz az idei évjárat, a mennyiség azonban várhatóan 3 millió hektoliter alatt marad, 2,7 millió hektoliter körül lesz.

A legtöbb borvidéken már befejeződött a szüret, de Tokaj-hegyalján még szedik az aszúszemeket. Az idei tokaji évjárat a 2013-ashoz hasonlítható, de akár az 1972-es kiváló minőséghez hasonló bor is készülhet – jegyezte meg. Hozzátette: jövőre valamelyik kék szőlőfajtából készült bor lesz 2018 kiválasztott bora az idei furmint után, amelyre különleges figyelem irányul majd. Nagy a lobbi, semmi nem dőlt el: így versenyben van még a kadarka, a kékfrankos, de a bikavér is.