Egyre népszerűbb a Balokány liget

Alig egy-két éve még elhanyagoltan és üresen árválkodott a pécsi Balokány liget, mára azonban már igényes környezetben, különlegesebbnél-különlegesebb programok fogadják az oda látogatókat.

hirdetés

Maroknyi ugyan, de elképzelésekkel teli az a csapat, amely kitalálja és megvalósítja az ötleteket. Tagjai azt mondják, páratlan lehetőségeket rejt a már múlt században is oly népszerű liget és a Pepita Kultúrtér, igyekeznek hát a helyhez méltó programkínálattal kedveskedni az érdeklődőknek. A szinte kizárólag ingyenes rendezvények között a művelődés, a sport, a szórakozás és az egészséges életmódra nevelés egyaránt jelentőséghez jut.

Zöldben pompázik a liget, szökőkút csobog a tó közepén. Kész a tóba nyúló színpad, a nézőtéri padok is igényes, új ülőkéket kaptak, és színes virágok díszítik az egykori Pepita diszkó felújított épületének teraszát. A langyos nyáresték különösen szépnek ígérkeznek a Balokányban – árulták el az ott dolgozó fiatalok. A nyár folyamán ugyanis szinte minden napra jut majd valami program.

Örülnek – mondják, hiszen egyre népszerűbbek a ligetbéli rendezvények. Hónapról-hónapra érezhetően egyre nagyobb az érdeklődés a programok iránt: a zenés-játékos gyermeknapra például több százan jöttek el. Azon a legizgalmasabbnak a hétpróba bizonyult, de az aszfaltrajz- és a grimaszversenyre is bőven akadtak vállalkozó kedvű gyerekek. Aznap este aztán a kicsik és nagyok közösen készítettek színes kis lampionokat, amelyeket az Eltűnt Gyermekek Világnapja alkalmából a tó vizére engedtek.

Volt májusban sportnap is, amelyen a mozgás szerelmesei röplabdázhattak, focizhattak, métázhattak, tollasozhattak, vagy épp csocsózhattak, sőt, már használatba vehették a liget nemrég kihelyezett kosárpalánkjait is.

Kiemelkedően jól sikerült az Országos Vérellátó Szolgálattal és a Magyar Vöröskereszttel közösen megtartott véradás és egészségnap: a több mint kétszáz résztvevőből százhárman adtak vért.

Eközben rendszeres szakkörök szerveződnek: most épp azok jelentkezését várják, akik szeretnek kézműveskedni – például gyöngyöt fűzni, kötni, hímezni, horgolni vagy üveget festeni, és másokkal is szívesen megosztanák az általuk ismert praktikákat. Mindemellett pedig az is előfordul, hogy időnként a nagyvilág kultúráját is sikerül becsempészni a Balokányba.

Néhány nappal ezelőtt például a Pécsi Magyar-Finn Társaság itt is ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. Ez alkalomból a nagyközönség is kipróbálhatta az úgynevezett nordic walking-ot – ez a finn eredetű sport nem más, mint lendületes gyaloglás bottal a kézben -, sőt, a finn kultúra kedvelői azt is megmutatták az érdeklődőknek, hogyan kell a hagyományos finn dobójátékot, a mölkky-t játszani.

A szervezők azt mondják, továbbra is azon lesznek, hogy minden korosztály számára kínáljanak érdekességeket. A cél ugyanis az, hogy a pécsiek és környékbeliek újra felfedezzék a Balokányt. A Pécs zöld szíveként is emlegetett liget ugyanis a városban páratlan hely – olyan, amit a természet zöldje, a víz csobogása és a kulturális élet pezsgése együtt tesz különlegessé.

A nemrég még elhanyagolt pécsi Balokány-liget mostanra teljesen megújult, a területén álló Pepita Kultúrteret pedig 40.640.000 forintos uniós támogatással hozták rendbe. A főpályázó a Tett-Hely Ifjúsági Egyesület, konzorciumi partnere pedig Pécs Megyei Jogú Város.