Egyre több a gyermekkorú bűnöző

Szemérem elleni erőszak, lopás, okirattal való visszaélés, bankkártyás csalás. Többek között ezek a bűncselekmények írhatóak egyre nagyobb mértékben gyermek- és fiatalkorúak számlájára Pécsett és Baranyában. Az ombudsman szerint nemzeti stratégia kell. A rendőrség által megkezdett megelőző munkába még Erdei Zsolt, azaz „Madár”, profi bokszoló is bekapcsolódott.

hirdetés

IllusztrációEgy, a témában rendezett csütörtöki konferencián hangzott el Dakos József megyei rendőrfőkapitány szájából, hogy Pécsett és Baranyában egyre komolyabb súllyal vannak jelen fiatalok és gyermekkorúak a bűncselekmények elkövetőinek képzeletbeli listáján. Mint azt a megyei főrendőr elmondta, Baranyában az elmúlt években folyamatosan nőtt a gyermekkorúak által elkövetett bűncselekmények száma.

Nőtt a közrend, a személyek és a vagyon elleni bűncselekmények száma is, s az elkövetők sokszor alkohol és kábítószerek hatása alatt követik el tetteiket. A gyermekkorú elkövetők egynegyede lány, háromnegyede fiú a megyében. A probléma a megye városaiban és Pécsett jelentkezik komolyabb mértékben.

A megyei főrendőr elmondása szerint egyre gyakoribb az okirattal való visszaélés, a buszbérletek hamisítása, s megjelentek a gazdasági bűncselekmények is a gyermekkorúak között. Többször készpénz-helyettesítő fizetőeszközökkel élnek vissza a fiatalok.

Egyre gyakoribbak az iskolai közösségen belüli erőszakos cselekmények, sőt a szemérem elleni tettek is. A főrendőr megjegyezte: a lopások, rablások száma is emelkedett: a gyerekek egymás pénzét, értéktárgyait, mobiltelefonjait tulajdonítják el. A különböző esetek száma 30-50 százalékkal magasabb volt az idei első félévben, mint egy évvel korábban.

Dakos József megjegyezte: a baranyai rendőrség komoly erőforrásokat mozgósít arra, hogy a munkatársak az oktatási intézményekben számoljanak be a bűncselekmények várható következményeiről, s hogy megismertessék a fiatalokat jogaikkal, kötelezettségeikkel. Mint kiderült, azokban az iskolákban, amelyek részt vettek a rendőrség programjában, drasztikusan visszaesett az elkövetett agresszív cselekmények száma.

A rendezvényen részt vett Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is. Az ombudsman szerint a kormánynak nemzeti stratégiát kell kidolgoznia az iskolai agresszió visszaszorítására az összes érintett szervezet bevonásával. „Nagyon sokan foglalkoznak családokkal, gyerekekkel, sok szakember van tehát, akik, ha összefognak, sikerrel vehetik fel a küzdelmet a jelenséggel szemben” – így az ombudsman, aki szerint a sport és az egyházak képviselői, az iskolaorvosok, pszichológusok, a gyermekjóléti szolgálatot végzők, családsegítők, kriminológusok megszólítására is szükség van.

A rendezvényen Erdei Zsolt profi ökölvívó irányításával és támogatásával 2010 júliusa óta futó „Arc az egészségért” elnevezésű alapítvány is csatlakozott az iskolai erőszak elleni küzdelmekhez. Mint az a profi bokszoló által írt levélből kiderült, Erdei Zsolt személyes közreműködésével is támogatni kívánja az iskolai erőszak visszaszorítására irányuló erőfeszítéseket.