Egyre több az önkéntes tűzoltó Pécsen is

Nekik is besegítenek

Egyre több önkéntes tűzoltó egyesület mozdult meg újra Baranya megyében az elmúlt időszakban. Az önkéntes mozgalmak felkarolása több oldalról is megvalósul – adta hírül a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

hirdetés

A kiírt pályázatok útján rendszeresen új felszerelésekhez jutnak az önkéntesek, másrészt a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felújított tűzoltási és műszaki mentéshez használt eszközökkel támogatja az egyesületek munkáját.
Több olyan egyesület van a megyénkben, amely megfelelő képzettségű tagokkal, tűzoltás vezetésére jogosult személlyel, jó minőségű felszerelésekkel és eszközökkel van ellátva. Ők rendszeresen adnak ügyeletet, és szükség esetén a hivatásos tűzoltókkal együtt vonulnak egy káresethez, és közösen végzik a feladatokat.

Van azonban néhány egyesület, amely még segítségre szorul, főleg a képzések tekintetében. Azért, hogy az újonnan belépő önkéntesek is minél hamarabb bekapcsolódhassanak a tűzoltási és műszaki mentési tevékenységbe, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság negyvenórás tűzoltó alaptanfolyamot szervezett részükre. A tanfolyamon a Misina Mentőcsoport Egyesület, az Ófalui Német Nemzetiségi Önkéntes Közhasznú Tűzoltó Egyesület, és a Szabadszentkirályi Önkéntes Tűzoltó Egyesület új tagjai sajátították el a legalapvetőbb tűzoltási tudásanyagot.

A tematika alapján égéselmélet és oltóanyag ismeretet, a tűzoltás szabályait és szervezetét, szerelési ismereteket, alkalmazott tűzoltási és műszaki mentési tudásanyagot, tűzoltó szakfelszerelések ismeretét és használatuk szabályait, valamint az egyéni védőeszközök csoportjait és használatuk szabályait sajátították el a tanfolyam résztvevői.