Egyre többen vesznek neten vonat jegyet

Több mint két és fél millió vasúti jegyet vettek interneten az utasok 2008 óta, ez mintegy négymillió utazást jelent – közölte a MÁV-START Zrt. hétfőn az MTI-vel.

hirdetés

Tájékoztatásuk szerint jelenleg csaknem százezren használják rendszeresen a vasúttársaság honlapján elérhető online jegyvásárlási felületet. Az országban 63 vasútállomáson 113 olyan automata áll az utasok rendelkezésére, ahol át lehet venni az internetes jegyeket.

A legújabb automatákat a múlt héten helyezte üzembe a MÁV-START a kelenföldi pályaudvaron, ahol hat darab menetjegyvásárlásra és interneten kifizetett menetjegyek átvételére is alkalmas gép állt forgalomba – tájékoztatott a vasúttársaság.

Az internetes jegykiadó automatákat Budapesten használják a legtöbben, a tranzakciók több mint felében a fővárosban történik a jegyek kinyomtatása.

A Keleti pályaudvar automatái a legkihasználtabbak.

Belföldi utazásnál átlagosan háromezer forintot szoktak egy alkalommal fizetni az utasok, de előfordul – ha többen utaznak együtt, vagy bérletet váltanak -, hogy tizenötezer forint feletti a vásárlás értéke.

Jelentős lépésnek számított a rendszer fejlesztésében az otthoni jegynyomtatás, valamint az InterCityk és a gyorsvonatok esetében a mobiltelefonon vagy laptopon bemutatható QR-kódok bevezetése. Ez még gyorsabbá és kényelmesebbé tette a szolgáltatás használatát – hangsúlyozta közleményében a MÁV-START Zrt.

A vasúttársaság szerint tovább ösztönözte ennek a lehetőségnek a használatát, hogy 2013. júliusától a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése értelmében minden az interneten megvásárolt és otthon kinyomtatott, vagy elektronikusan bemutatott QR-kódos menetjegyet három százalékkal olcsóbban vehetnek meg az utasok.

A MÁV-START 2008 óta biztosítja az internetes jegyvásárlás lehetőségét, aminek segítségével jelentősen csökkenthető a legforgalmasabb időszakokban a várakozási idő a pénztáraknál, valamint akár otthon is kinyomtathatóak a menetjegyek.