Együtt tervezték az öngyilkosságot: megfojtotta társát, közben meggondolta magát

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla annak a férfinak az első fokon kiszabott büntetését, aki kilátástalan anyagi helyzetük miatti közös öngyilkossági tervük után megölte élettársát.

hirdetés
Uránia Mozi

A vádlott – 55 éves, büntetlen előéletű, személyiségzavarban szenvedő Zala megyei férfi – 1998-ban létesített élettársi kapcsolatot a sértettel. Kezdetben az ő lakásában éltek, de fokozatosan eladósodtak és arra kényszerültek, hogy az ingatlant eladják és lakást béreljenek – áll a vádiratban.

Anyagi gondjaik ezzel sem oldódtak meg, nem tudták fizetni a számlákat, nagyobb összegű tartozást halmoztak fel.

2019 év végén a bérbeadók figyelmeztették a párt, ha a tartozást nem fizetik meg, el kell hagyniuk a lakást.

2020. január 4-én reggel arról beszélgettek (kávézás közben), hogy nem tudnak fizetni, de egyikük sem akar utcára kerülni. Kilátástalan élethelyzetük miatt felmerült bennük, hogy közösen véget vetnek életüknek, a vádlott megöli a sértettet, végez a kutyájukkal, azután önmagával is.

A részletekről viszont nem volt szó.

Aztán reggel 8 óra körül a férfi megsétáltatta kutyájukat, majd 9 óra körül érkezett
vissza a lakásba. Hurkot formált egy kábelből, majd azt a neki háttal álló sértett nyakába akasztotta (aki egyébként nem vette észre őt), szorosan meghúzta és azt három-négy percig úgy tartotta, amíg meg nem halt.

A kutyát is megfojtotta, majd tetemét társa holtteste mellé tette.

Aztán elhagyta a lakást. Órákon át bolyongott a városban, végül dél körül elment a rendőrkapitányságra és bejelentette, mit tett.

A vádlott a bűnösségét az előkészítő ülésen elismerte, a tárgyalásról lemondott. A fenti tényállás alapján a Zalaegerszegi Törvényszék bűnösnek mondta ki a vádlottat emberölés bűntettében, ezért 12 év börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádirat szerint.

A védelmi fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla a törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta.

Az ítélet jogerős.