Szükség van a segítségre

Idősödő társadalmunkban egyre nagyobb szükség van az innovatív, valós igényeken alapuló, fenntartható szociális alapellátások nyújtására. A házi segítségnyújtás is ilyen terület. Ennek keretében tart pécsi projekttalálkozót kedden és szerdán a Pécsi Caritas és a Comenius Szakközépiskola és Szakiskola.

hirdetés

A házi segítségnyújtás témája egy belga, lengyel és magyar, idősgondozásban és szakképzésben jártas szakemberek által életre hívott európai együttműködési projektnek. Ez a „Caretraining – Házi Segítségnyújtás Területén Dolgozó Gondozók Képzése Helyi Egészségügyi Kezdeményezések Keretében” nevet viseli.

Az „Egész Életen Át Tartó Tanulás – Leonardo da Vinci Partnerségek” Program keretében finanszírozott projektben együttműködő szervezetek Belgiumból a projekt koordinátor, a Keresztény Egészségbiztosítási Pénztár, a Fehér-Sárga Kereszt nevű, házi segítségnyújtással foglalkozó szolgáltató nemzeti és limburgi szervezete és a Limburgi Katolikus Egyetem Főiskolai Kara.

Lengyelországot a Flandria Alapítvány és az Ápolók és Szülésznők Bydgoszcz-i Területi Kamarája képviseli a projektben. Míg Magyarországot a Pécsi Caritas és a szintén pécsi Comenius Szakközépiskola és Szakiskola – a soron következő partner munkaműhely vendéglátói.

A projekt célja, hogy olyan, egész Európában alkalmazható képzési programot alapozzon meg, mely az egészségügyi és szociális területen dolgozók és munkaadók valós igényeire alapul. Mely elősegíti a házi segítségnyújtás hatékony, szakszerű és nemzeti sajátságokat is figyelembe vevő módszertanának kidolgozását. Ehhez segítséget nyújtanak a sok évtizedes belgiumi példák.

A projekt során fejlesztett kézikönyv fejezetei a szakmai módszertani ismereteken túl olyan témákat érintenek majd, mint a házi segítségnyújtás finanszírozása, a minőségbiztosítás, vagy a szervezés. 2013. őszén ezt próba képzések keretében fogják tesztelni. A kézikönyv elérhető lesz az összes résztvevő ország nyelvén. Hasznos segítséget nyújtva ezzel a szociális területen dolgozó, ellátó szervezeteknek, önkénteseket foglalkoztató civileknek, képző intézményeknek, de az érdeklődő laikusoknak is.

A pécsi projekttalálkozón a projekt kiadvány egyeztetési anyagán dolgozik a szerkesztőbizottság. Ezen túl hazánk demográfiai helyzetét, a szociális alapellátásokat és az egészségügyi és szociális képzés rendszerét bemutató előadások hangzanak majd el a külföldi partnereinknek. Intézménylátogatások keretében felkeressük a Szent Lőrinc Gondozóotthont és az Irgalmas Kórházat, hogy a téma gyakorlati aspektusait is megismerhessék vendégeink.