Együttműködik a Volán a PK-val

Buszokat mos, gázolajat ad, járműveket javít, s az elképzelhető összes módon segíti a Pannon Volán Zrt. a pécsi közösségi közlekedési vállalatot – hangzott el egy mai sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették: a Volán 2013-ig 80 új buszt vásárol hitelből, s utastájékoztatást segítő fejlesztéseket hajt végre.

hirdetés

A busztenderről és a volános fejlesztésekről szóló sajtótájékoztatón szó esett a Pannon Volán és a város által nemrég visszavett Pécsi Közlekedési Zrt. együttműködéséről is. Mint azt Horváth Zoltán, az évi hétmilliárdos árbevételt produkáló, 870 főt foglalkoztató Pannon Volán Zrt. vezérigazgatója a pénteki tájékoztatón elmondta: igyekeznek minden téren segíteni a pécsieket.

Példaként elmondta, jelenleg a Pannon Volán látja el üzemanyaggal a pécsi helyi járatú buszokat, s az ebből fakadó kötelezettségeit is folyamatosan teljesíti a megyeszékhely vállalata. A Volán más módon is segít, így például igény esetén, saját telephelyein szervizeli, tisztítja az PK buszait. A gördülékeny utaskiszolgáláshoz a megyei közlekedési cég járműveket is felajánlott már.

Horváth Zoltán azt mondta, bár a nemzeti vagyonkezelő tiltja ezt, így önköltségi alapon nem tudnak szolgáltatni a PK Zrt.-nek, a lehető legkisebb árréssel segítik a pécsi cég működését szolgáltatásaikkal. Hozzátette: kapcsolatuk gyümölcsöző, így folyamatosan kölcsönösen támaszkodnak egymásra.

A Pannon Volán közben, mint azt Horváth elmondta, az utóbbi évtizedek legnagyobb beruházására készül. A Baranya útjain 320 buszt futtató vállalat a tervek szerint 80 járművét cseréli le a következő évben és 2013-ban. A helyközi és távolsági járatban közlekedő autóbuszokat elsősorban magyar összeszerelő üzemektől szereznék be, s jól kiegészítenék azt a 11 járművet, amelyet a minap vásárolt a társaság.

Micskei Tibor kereskedelmi igazgató kitért rá: a nyolcvan új buszt hitelből vásárolnák meg, így a 3 milliárdos költségeket két év türelmi idő után, tíz éven át kellene finanszírozniuk. A tavalyi évet 46 millió forintos nyereséggel záró cégnek egyébként jelenleg nincs felvett kölcsöne, sem lejárt idejű tartozása, ahogy ingatlanjait sem terheli jelzálog.

A társaság sikerrel pályázott egy uniós projekt keretében is, így közel egymilliárd forintot költhet szolgáltatás-javító beruházásokra. A program során komplex elektronikus jegy- és bérletkiadó rendszert vezetnek be, dinamikus utastájékoztatás, az e-ticketing rendszer valósul meg.

A dinamikus utastájékoztatás keretében a pécsi buszállomáson 24 kétoldalas, LCD kijelzős információs táblát helyeznek el, a váróterembe egy-egy központi vizuáltábla kerül, amelyek jelzik a kétórás intervallumban induló és érkező autóbuszjáratokat, s létrejön az audiovizuális utastájékoztatási központ.

Az e-ticketing rendszer részeként 30 ezer előperszonalizált, szabványos, érintésmentes chipkártya kerül forgalomba, egy feltöltő automatát helyeznek el a pécsi állomáson, kialakítják a tranzakció-kezelő központot, s továbbfejlesztik a jelenlegi jegy- és bérlet-elővételi rendszert. A fejlesztés – amelynek első lépéseként a jegykiadó rendszerek cseréje valósul meg – várhatóan 2011-ben elkezdődik.