Együttműködik Muraköz és Baranya

Együttműködési megállapodást írt alá a Muraköz (Medimurje) megye és a Baranya Megyei Önkormányzat. Az együttműködés célja a közös gazdasági és kulturális fejlődés megteremtése. A kapcsolat kialakítása érdekében a megyei önkormányzat korábban számos egyeztetést folytatott Medimurje zsupánság képviselőivel.

hirdetés

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke elmondta:

–        Az elmúlt időszakban a megyék közötti kapcsolat elkezdett élénkülni, mind Baranya, mind Muraköz megye felismerte a nyitás fontosságát, hiszen a gazdasági és kulturális lehetőségek messze nincsenek kihasználva. Kulturális szempontból 2016 mindkét megye számára fontos lesz, hiszen ekkor ünnepeljük Zrínyi Miklós vezetésével vívott szigetvári csata 450 éves évfordulóját. Annak a Zrínyinek, aki Csáktornyán született, akire mind a magyar mind a horvát fél hősként tekint. Ez meghatározó eleme lesz a következő évnek.

Az együttműködés további lehetőségét jelentheti mindkét megye meghatározó ágazata, a mezőgazdaság és az erre épülő élelmiszeripar, a borászat, valamint a turizmus, amely meghatározza a térség arculatát, imázsát, hangsúlyozta Matija  Posavec, Muraköz megye elnöke:

–        Úgy gondolom, hogy a sport és a kultúra területén kívül a gazdaság lehet az, ami előremozdíthatja a kapcsolatokat. Ha csak itt már előrelépés történik a turizmus területén, a borászainkat össze tudnánk kötni, az már komoly előrelépés lenne a jelenlegi helyzethez képest. A két megye sikeres együttműködése a két ország kapcsolatát is erősítheti.

Az együttműködés számos további területen kínál lehetőséget: helyi és regionális közigazgatás, gazdaság, infrastruktúra, közlekedés, környezetvédelem, egészségügy, oktatás, ezek mindkét térség tartós fejlődéséhez fontosak. A megyék között létrejövő szorosabb kapcsolat gazdasági, kereskedelmi és intézményi kapcsolatokat szülhet, pozitív hatást gyakorolhat a két megye húzóágazataira. Kiemelt szerepe lehet a horvát-magyar kapcsolat erősítésében, főként a Baranya megyében élő horvát, illetve a Muraközi megyében élő magyar nemzetiségek érdekképviseletében.