Egzotikus, behurcolt vírusokat kutatnak Pécsen!

Bemutatták pénteken a Pécsi Tudományegyetem közelmúltban megnyílt Biztonsági Laboratóriumát, amely hazánkban példa nélküli biztonsági technológiával és egyedülálló kutatási műszerparkkal jött létre.

hirdetés

Napjainkban egész Európában – így Magyarországon is – az új-, vagy újra támadó fertőző betegségek kutatása kiemelt prioritást élvez.

A fertőző betegségekkel vívott küzdelemben a tudomány talán egy újabb lépéselőnyt szerzett egy kiemelkedően magas biológiai biztonsági szinttel rendelkező laboratórium létrehozásával.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) kötelékébe tartozó, október 29-ig Science Building névre hallgató, majd Szentágothai János agykutató nevével „felruházandó” kutatóközpont nemrégiben nyitotta meg kapuit az egyetem kutatócsoportjai előtt.

A létesítményben kapott helyet az a 3-as biztonsági szintű (BSL-3) virológiai laboratórium is, amely a Közép-európai régió egyik legmodernebb kutatóegysége, így alkamas az országban előforduló magas fertőzőképességű kórokozók, vagy akár a behurcolt egzotikus vírusok kimutatására, vizsgálatára is.

A csoport fő kutatási témája a virális zoonózisok (állatokról emberre terjedő vírusok által okozott megbetegedések) vizsgálata. A virális zoonózisok számos képviselője jelen van hazánkban is, mint például a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, a Nyugat nílusi láz kórokozója, vagy a kevésbé ismert, de olykor igen súlyos fertőzéseket okozó hantavírusok.

A környezeti tényezők, valamint az emberi élettér kiterjedésével, megváltozásával az állatok által hordozott vírusok egyre növekvő egészségügyi és járványügyi veszélyt jelentenek. A csoport kutatásainak egyik célja ismert és új kórokozók hazai kimutatása, gyakoriságuk felmérése, genetika állományuk részletes jellemzése, valamint a vírusfertőzés mechanizmusának pontosabb megismerése. A kutatócsoport a diagnosztikai paletta fejlesztésével folyamatos szakmai kapcsolattartást épített ki gyakorló orvosokkal, így lehetőség nyílik a vírusfertőzések klinikai jellemezőit is megfigyelni, nyomon követni.

A laboratóriumban dolgozó, speciálisan képzett szakemberek a PTE Természettudományi Karának Biológia Intézetének munkatársai. A kutatók folyamatos munkakapcsolatot tartanak a Biológia Intézet tanszékeinek egyéb munkatársaival, illetve a PTE Általános Orvostudományi Karának és a Klinikai Központjának orvosaival is. A kutatócsoport számos hazai és külföldi együttműködési kapcsolattal rendelkezik, kutatásaikat pedig folyamatosan megújuló európai uniós pályázati forrásokból fedezik.

Részlet a Vírus című filmből, hogy legyen fogalmunk, milyen munka folyik Pécsen…