Baranyában a terrorelhárítás, Szlovéniában a migránsok

Zákány, 2015. október 16. Gyékényes vasútállomáson mozdonyt akasztanak arra a pengésdróttal felszerelt vagonra, amit mûszaki zárként fognak használni a magyar-horvát határon, Zákány közelében 2015. október 16-án. Ezen a napon éjféltõl Magyarország lezárja a magyar-horvát zöldhatárt. MTI Fotó: Varga György

Magyarország lezárta a magyar-horvát zöldhatárt – csak legális úton lehet bejönni az országba. 

hirdetés

FRISSÍTVE (13: 10)

Gyakorlatilag eseménytelenül telnek az órák a magyar-horvát zöldhatár alig 24 órával ezelőtti lezárása és a magyar-szlovén határon szombat délelőtt bevezetett ideiglenes határellenőrzés életbe lépése óta – közölte a kormányszóvivő a vasárnap délelőtt Nagykanizsán tartott tájékoztatón.

“Gyakorlatilag eseménytelenül telnek az órák” – jelezte Kovács Zoltán.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó a tájékoztatón azt mondta: péntek nulla órától szombat nulla óráig a szerb, a horvát és a szlovén határszakaszokon összesen 870 illegális bevándorlóval szemben kellett intézkedni.

Az összesített adatok szerint idén eddig 390 646 illegális bevándorló ellen kellett intézkedni, közülük 176 424 nyújtott be menekültügyi kérelmet, de ez utóbbi eljárások többségét meg kellett szüntetni, mert az érintettek “eltűntek”. Mostanáig 750 emberrel szemben indult büntetőeljárás – közölte.

FRISSÍTVE (21: 40)

Gyakorlatilag megszűnt a déli határszakaszon az illegális migránsok érkezése az országba – mondta a kormányszóvivő szombat este az M1 aktuális csatornán.

A déli határszakaszon a szerb, a horvát, valamint a szlovén részen hat embert fogott el a rendőrség a nap folyamán. Közülük egyet már a szlovén határszakaszon ideiglenesen visszaállított határellenőrzésnek köszönhetően – közölte Kovács Zoltán, akit élőben kapcsoltak Letenyéről.

 

FRISSÍTVE (18:35)

Eddig 1800 migránst szállítottak a horvát hatóságok a horvát-szlovén határra, autóbuszokkal és vonattal szombaton késő délután a csáktornyai vasútállomásról – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Az akciót egyeztették a szlovén hatóságokkal, ennek megfelelően a szerb-horvát határról Tovarnikból induló vonat utasai közül 12 autóbusszal szállítottak 300-300 embert – a tervek szerint – a muraszerdahelyi, illetve a macelji határátkelőkre, 1200 migránst pedig vonattal Drávamagyaródra vittek.

Mivel a menekülthelyzet miatt a vasúti közlekedés szünetel Horvátország és Szlovénia között, ezért a migránsok csak a határ átlépése után folytathatják az útjukat.

FRISSÍTVE (13:22)

Nem hivatalos információk szerint a horvát hatóságok a letenyei határra is szállítanak migránsokat – jelentette a Hina horvát hírügynökség szombaton.

A hírügynökség nem hivatalos forrásokra hivatkozva közölte: a horvát hatóságoknak szándékában áll Csáktornyáról autóbuszokkal 600 migránst elszállítani a Gorican-Letenye határra is, vagyis Magyarország felé.

FRISSÍTVE (11:45)

A magyar határ közvetlen közelében, Rédicsnél, a szlovén oldalon szombat délelőtt Horvátország által Szlovénia felé indított migránsok jelentek meg, ez indokolta a határellenőrzés schengeni szabályoknak megfelelő ideiglenes visszaállítását – jelentette be a szombaton Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán emlékeztetett arra, hogy miután a Külgazdasági és Külügyminisztérium kapcsolatba lépett a szlovén és a brüsszeli hatóságokkal, Magyarország “ideiglenes jelleggel, a schengeni szabályokkal összeegyeztethető formában” állítja vissza a határellenőrzést a magyar-szlovén határon.

FRISSÍTVE ( 08:00)

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Somogy megyei Zákányban tartott sajtótájékoztatón közölte, két tranzitzónát alakítottak ki, ahol az országba belépőket regisztrálják majd. A legális belépés továbbra is lehetséges a magyar-horvát határon is.

“Ez azt jelenti, hogy a zöldhatárt, a természetes határokat lezártuk, a határátkelő helyek szigorított ellenőrzés mellett nyitva maradnak, tehát a törvényes belépés lehetősége mindenki számára rendelkezésre áll” – mondta Kovács Zoltán.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó arról számolt be, hogy a magyar-horvát határon pontosan ugyanazt a határrendészeti megoldást alkalmazták, mint a szerb határszakaszon.

Ezzel a lépéssel a jogi státus is változik, a határzár illegális átlépése, megrongálása bűncselekmény – jelezte, hangsúlyozva: széleskörű nemzetközi egyeztetés, megfelelő előkészítés után vezették be a határzárat a horvát határszakaszon.

 

FRISSÍTVE (23:30)

Balog Zoltán miniszter a kormányzó Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Baden-Württemberg tartománybeli rendezvényén péntek este Bad Saulgauban azt mondta, hogy a magyar kormány a szerb határon felépített kerítéssel már jóval ezelőtt megkezdte az Európai Unió külső határának védelmét. “Most, hónapokkal később mindenki erről (a határvédelem szükségességéről) beszél” – fogalmazott. Az MTI-nek te elmondta: ne keverjük össze egyes európai országoknak azt az igényét, hogy öregedő társadalmukat bevándorlással akarják megfiatalítani, a hiányzó munkaerőt bevándorlókkal akarják pótolni, azzal a kérdéssel (amely a valóságos menekültkérdés), miszerint valaki üldözés, életveszély miatt hagyja el országát.

FRISSÍTVE (22:30)

Az Index.hu szerint már az M60-oson is érkeznek a rendőrségi vízágyúk – nem bíznak semmit a véletlenre.

FRISSÍTVE (21:30)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában azt mondta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a pénteki nemzetbiztonsági kabinet ülésén világossá tette: a rendőrség fel van készülve arra, “ha a horvát határon támadás érné Magyarországot, megvédje a magyar embereket”.

Kulcs, 2012. április 6. A Terrorelhárítási Központ (TEK) készültségi szolgálatának munkatársa áll a Fejér megyei Kulcson, ahol egy férfi a gyanú szerint négy családtagját megölte, hármat pedig megsebesített a település egyik családi házában. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A miniszter kiemelte: a határzártól azt várják, hogy – mint korábban a szerb határszakaszon – minimálisra csökkenjen a magyar határt illegálisan átlépők száma. Ezzel együtt folyamatosan figyelni fogják, hogyan változnak a migránsútvonalak.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy a most elrendelt határzárral Magyarország irányából Ausztrián és Németországon is megszűnhet a bevándorlási nyomás.

Így Ausztria számára nem lesz indokolt, hogy lezárja az osztrák-magyar határt. Ez számos embernek, cégnek jelentene napi szintű problémát, és komoly gazdasági kárt okozna Magyarország számára – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

FRISSÍTVE (19:30)

Szlovénia megkezdte rendőri erőinek megerősítését a Horvátországgal közös határán, az intézkedést Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter jelentette be a szlovén nemzetbiztonsági tanács pénteki ülése után. Ezzel akarnak felkészülni a menedékkérők újabb hullámának érkezésére.

Györkös Znidar ugyanakkor cáfolta azokat a horvát sajtóértesüléseket, amelyek szerint a magyar határzár életbe lépése utáni időszakra vonatkozóan már létezne a horvát és a szlovén kormány által kidolgozott, úgynevezett C-terv a menekültek szervezett szállításáról Horvátországból Szlovénián át Ausztriába.

Ezzel szemben Horvátország mégis életbe lépteti a C-tervet, vagyis a szlovén határa szállítja a migránsokat – jelentette be Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak pénteken Opatovacon.

A miniszter kijelentette, hogy a Szerbia felől belépő migránsokat az észak-horvátországi Csáktornyára (Cakovec) szállítják. Három helyen – Macelj és Muraszerdahely (Mursko Sredisce) közúti átkelőn, valamint a muraszerdahelyi vasút vonalán – léphetnek be Szlovéniába.

Ostojic elismerte, hogy Szlovéniával nem kötöttek megállapodást a magyar határzár utáni időszakra, és a zágrábi sajtó által emlegetett C-terv nem közös horvát-szlovén, hanem csupán horvát terv.

A magyar határa nem irányítanak több menedékkérőt, mert ilyen körülmények között ez csak további “szenvedést” okozna nekik – mondta a belügyminiszter.

Korában írtuk:

Az Index.hu közölte: olvasójuk nemrég a Hungária körúton, a Papp László Sportaréna mellett látta elhaladni a TEK páncélozott járművekből álló konvoját.

Várhatóan a konvoj – ahogyan ez a szerbiai határzárnál is történt – a baranyai és a somogyi hátárra tart.

A miniszter közölte: a határátkelőhelyek – szigorított ellenőrzéssel – továbbra is üzemelnek a magyar-horvát határon. A menekültügyi kérelmek beadására két tranzitzónában, Beremend és Letenye térségében lesz lehetőség.

Szijjártó Péter azt mondta, a magyar-horvát zöldhatár lezárásától hasonló eredményt várnak, mint a szerb határszakaszon már bevezetett ugyanilyen intézkedéstől.

A miniszter közlése szerint a zöldhatár zárásáról tájékoztatták a budapesti horvát nagykövetet – aki csalódottságának adott hangot -, valamint a térségbeli külügyminisztereket, így a szlovák, a cseh, a lengyel, a szlovén és az osztrák diplomácia vezetőjét, továbbá Bajorország nemzetközi együttműködésért felelős miniszterét. Értesítették Németország külügyminisztériumát is.

Mint elmondta, a visegrádi országok külügyminiszterei támogatásukról biztosították Magyarországot, az osztrák külügyi tárca vezetője megköszönte a tájékoztatást, és ha jók az információi, a szlovén kormány illetékes tagjai most egyeztetnek az ilyenkor szükséges lépésekről.

Szijjártó Péter a nemzetbiztonsági kabinet döntését indokolva kifejtette: az Európai Tanács csütörtöki ülésén nem született olyan döntés, amelynek nyomán az EU külső határainak megvédése közös uniós erővel lehetővé vált volna, holott ez lenne a legjobb megoldás.

“Ha az EU valóban meg akarja találni a közös választ a bevándorlási nyomásra, akkor egy közös európai erőt kellene, kellett volna létrehozni annak érdekében, hogy Görögország külső határát meg tudjuk védeni” – mondta.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Tanács ülésén emellett világossá vált: továbbra is elvárás a tagállamokkal szemben a schengeni határok megvédése.

Jól látható azonban, hogy Görögország ennek az elvárásnak nem felel meg, ellentétben Magyarországgal – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint a horvát-magyar határzár a második legjobb megoldás, mert a legjobb – a görög külső határ védelméről – nem jött létre. Megjegyezte ugyanakkor, ha az uniós események esetleg úgy alakulnak, hogy létrejön egy közös európai erő Görögország külső határának megvédésére, akkor nyilván a második legjobb megoldásra már nem lesz szükség.

Kiemelte, hogy a visegrádi együttműködés másik három tagállama, Lengyelország, Csehország és Szlovákia segít Magyarország déli határának megvédésében.

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár csütörtöki brüsszeli egyeztetéséről a tárcavezető azt mondta: természetesen a bevándorlási hullám is téma volt a tárgyaláson, amelyen a magyar kormányfő világossá tette, hogy ha nem születik meg a legjobb megoldás, akkor a második legjobbat kell érvénybe léptetni.

Arra a kérdésre, hogy Szlovénia esetében felmerült-e hasonló intézkedés lehetősége, mint a magyar-szerb és a magyar-horvát határszakaszon, Szijjártó Péter azt felelte: Szlovénia schengeni tagország, két schengeni állam közé pedig csak nagyon szükséges esetben, a két ország egyetértésével lehet fizikai akadályt építeni. Hangsúlyozta: a magyar-szlovén határszakasznál nincs ilyen napirenden.

A magyar-román határral kapcsolatban azt közölte: folyamatosan figyelni fogják, hogy Szerbiában milyen irányba alakulnak a bevándorlási útvonalak. A magyar-román határ “egy ésszerű hosszúságú szakaszán” már korábban elkezdték az előkészítését a kerítés építésének, de egyelőre nem látnak olyan okot, hogy meg kellene kezdeni a kerítésépítést – mondta.

A közeljövőben esedékes horvátországi választást firtató kérdésre a külgazdasági és külügyminiszter úgy reagált: az európai jogszabályok nem nemzeti választások függvényei. Úgy fogalmazott: “nem mi avatkozunk be a horvát kampányba, hanem a horvát miniszterelnök akar állandóan minket berángatni oda”.

 

  • Lei

    El sem merek utazni, még nem engednek vissza 😀