Éjszakai kutatás

Mintegy 60 helyszínen várják az érdeklődőket ismeretterjesztő programokkal szeptember 27-én a 8. Kutatók Éjszakáján országszerte.

hirdetés

A vidéki helyszínek közül kiemelkedik Pécs, ahol a Pécsi Tudományegyetem mellett a Tempus Közalapítvány helyi irodája is bekapcsolódik a programba. Tervezett helyszínük a Zsolnay negyed, amely új regionális központi helyszínként színes programokkal várja majd a látogatókat.

A győri Széchenyi István Egyetem az urbanizáció, míg a Semmelweis Egyetem a “sport és a tudomány” mottó jegyében állítja össze programkínálatát, Debrecenben külföldi kutatók bevonásával Európa Kávéház nyílik.

Az új elemek mellett nem hiányozhatnak a legkedveltebb programok sem, így például a DNS nyaklánckészítés a gödöllői Szent István Egyetemen, az élő test virtuális felszeletelése a Semmelweis Egyetemen, a halsimogatás a bajai Halászati és Öntözési Kutatóintézetben, a parfüm készítése a Budapesti Corvinus Egyetem kertészeti karán, vagy a repülésszimulátor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik programján – közölte a Tempus Közalapítvány az MTI-vel.

Az egész éjszakás rendezvény célja megváltoztatni a kutatókról kialakult általános képet, s minél több fiatalt ráébreszteni arra, hogy érdemes a kutatói életpályát választani.

Az eseménysorozatot számos budapesti és vidéki felsőoktatási intézménnyel és kutatóintézettel együttműködve immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány, idén negyedszerre a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is társszervezője az eseménynek.