EKF: mit kezdenek az üres épületekkel?

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében megépült Tudásközpontba beköltözött, valamint a még épülő Zsolnay Kulturális Negyedbe és a Kodály Központba tartó intézmények megüresedő épületeinek mindenképpen valamilyen funkciót kell találni: az uniós szabályok szerint bár értékesíthetőek az üres ingatlanok, de ebben az esetben az eladási árral csökkentik az EKF-re megítélt pénzt.

hirdetés

A kulturális fővárosi projekt keretében lelt új otthonra a városi, a megyei, valamint az egyetemi központi könyvtár a Tudásközpontban. A Zsolnay-negyedben a jelenleg a Mátyás király utcában található egyetemi Zeneművészeti Intézet, a PTE művészeti kar Damjanich utcában zajló képzései, valamint a Janus Egyetemi Színház kapnak helyet. A pécsi önkormányzat fenntartásában működő Bóbita Bábszínház, valamint az Ifjúsági Központ költözik majd a keleti új kulturális centrumba.

A pécsi önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának elnöke, Hoppál Péter szerint több elképzelés is szóba került az épületek további sorsát illetően, egyelőre viszont nincs kialakult álláspontjuk. Véleménye szerint még ebben az évben véglegessé válhat, hogy milyen funkciót töltsenek majd be a kiüresedő épületek.

A Baranya Megyei Önkormányzat esetében egy ingatlan, a megyei könyvtárnak otthont adó épület jövőjéről kell dönteni. Horváth Zoltán alelnök közölte: az ingatlan kapcsán a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karával arról tárgyalnak, hogy a fakultás használja az épületet. Reményei szerint minderről 2011 elején meg is állapodhatnak a felek.

Az egyetemi intézmények kapcsán ugyanakkor a 400 ágyas klinika felújítása, s az ehhez kapcsolódó klinikai változások, valamint a Science Building tervezett építése is befolyásolja az épületrendszer átszervezéseit – mondta Zeller Gyula, a PTE gazdasági és stratégiai rektorhelyettese.

Hozzátette: a következő szenátusi ülésen tárgyalják majd meg azt az előterjesztést, amellyel az ingatlanaikkal kapcsolatos stratégiai alapelveket határozzák meg, s várhatóan 2011 tavaszán dőlhet el, hogy mely épületek kaphatnak a jövőben is funkciót, s melyek fenntartása gazdaságtalan. Megjegyezte azt is, hogy a Széchenyi téri központi könyvtár épületébe költözött az eddig méltatlan körülmények között lévő egyetemi levéltár, miután a bibliotéka Tudásközpontban működik tovább.

Kulcskérdés

A Kodály Központ fenntartásában való állami szerepvállalás kulcskérdés az intézmény működtetésében. Mint arról Hoppál Péter országgyűlési képviselő tájékoztatott, miniszteri és államtitkári szinten is teljes támogatást élvez a pécsi képviselők, s a polgármester ilyen irányú indítványa, de hogy ez forintosítva pontosan mit is jelent, az a következő hetekben dőlhet el.