EKF: Újvidéknek segít Pécs

Újvidék is EKF város lett, amiben Pécs is közrejátszott

Újvidéken folytatódott a napokban a Déli nyitás-program, amelynek keretében Pécs többek között Zágrábbal, Eszékkel, Szarajevóval is hasznos kapcsolatokat ápol. Ugyanakkor a minapi újvidéki látogatásnak különleges apropója is volt.

hirdetés

Háromnapos kulturális, zenei, művészeti programsorozattal mutatkozott be Újvidéken Pécs a napokban, egyben komoly segítséget is nyújtva a vajdasági városnak. Újvidék ugyanis 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, Pécs pedig partnervárosként minden tapasztalatot megoszt, hogy minél sikeresebb legyen az évad.

Az újvidéki Pécsi napok keretében fotókiállítással is bemutatták, miben fejlődött a baranyai megyeszékhely a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa-program kapcsán.

– Tudjuk, hogy Pécs sokat profitált a jelölésével és a cím elnyerésével, ez a kulturális életben, a gazdaságban mutatkozik meg – mondta Srđan Kružević, Újvidék alpolgármestere a Pannon RTV-nek. – Nagyon sokat nyertek, mindmáig a turisták egyik kedvenc célvárosa. Újvidék most kezd érdekes lenni a számukra.

Őri László, Pécs alpolgármestere az ünnepi megnyitón elmondta, a mostani bemutatkozással a magyar kulturális értékeket szeretnék népszerűsíteni.

– Nemzetpolitikai küldetést is teljesítünk, hiszen e kiállítás vagy program, illetve a pécsi kulturális napok alkalmával biztosítjuk a magyar kultúrához való hozzáférés lehetőségét itt, a Vajdaságban is – hangsúlyozta Őri László. A Vajdaságban mintegy 250 ezer magyar él, ebből Újvidéken több mint 10 ezren laknak. Őri László kiemelte, Pécsnek, mint a térség meghatározó városának felelőssége is van, hogy minél élőbb legyen a kapcsolat honfitársainkkal.

Pécs alpolgármestere korábban lapunknak kiemelte: az Európa Kulturális Fővárosa-program tervezésekor Pécs többek között vállalta, hogy a kiépülő infrastruktúrával egyfajta híd szerepét is szeretné betölteni a déli térségek felé. Ez a lehetőség azonban csak öt évvel később, a Modern Városok Program keretében az Orbán Viktor kormányfővel kötött megállapodás alapján, jelentős kulturális többlettámogatások révén válhatott teljessé.

A háromnapos esemény egyik fénypontja a Mecseki Fotóklub kiállítása volt az Újvidéki Magyar Színházban.