Eladósodottság: két hét múlva jelentés

Utolsó előtti ülését rendezte az a vizsgálóbizottság, amelyet  Pécs eladósodottságának okait elemezendő hívott életre a közgyűlés. A testület Hódosi Vera korábbi szocialista pénzügyi bizottsági elnököt hallgatta meg, s két hét múlva jelentéssel zárja munkáját. A jelenlegi szocialista képviselők továbbra is távol maradnak a vizsgálóbizottság üléseitől.

hirdetés

Mint azt Hoppál Péter az ötpárti testület fideszes elnöke lapunknak az ülést követően elmondta, a húsvét után utolsó alkalommal összeülő bizottság nemsokára be fogja fejezni munkáját. Az utolsó előtti ülésről szólva említést tett arról, hogy Hódosi Vera volt szocialista pénzügyi bizottsági elnököt hallgatták meg, mellette pedig Trombitás Károlyt az utolsó időszak gazdasági bizottsági elnököt kérdezhették a tagok.

Mint mondta, az is kiderült az ülésen, hogy Toller László polgármestersége alatt körülbelül 12 milliárd forintnyi hitelt vett fel Pécs, míg Tasnádi Péter idején, 2009-ig 27 milliárd forintnyi hitelszerződés köttetett. Hoppál Péter hozzátette: 2009-ben és 2010-ben, Páva Zsolt idején, ezzel szemben csak 840 millió forintnyi kölcsönt vett fel az önkormányzat.

A bizottsági elnök beszámolt arról is, hogy az ülésen egy táblázatot is bemutatott Decsi János pénzügyi tanácsadó. E szerint a szocialista városvezetések alatt túlméretezett és pazarló volt az intézményrendszer. Emiatt, mondta, működési hiteleket kellett felvennie a városnak, ami csak tovább erősítette a fejlesztések miatt amúgy is bekövetkező eladósodási folyamatot.

Hoppál Péter a folytatással kapcsolatban hozzátette: a két hét múlva esedékes utolsó vizsgálóbizottsági ülésen egy, az összes tag által elfogadható jelentéssel zárják munkájukat. Ennek tartalmát az április közepén esedékes közgyűlésen tárják a nyilvánosság elé.

A bizottság munkájában egyedül a szocialista képviselők nem vesznek részt a kezdetek óta. Távolmaradásukat azzal indokolták, hogy módosító javaslataikat nem építették be a a testület feladatkörébe. Ilyetén a bizottság munkájának kommentálásában sem kívánnak részt venni, észrevételeiket a remények szerint majd a jelentést ismertető közgyűlésen ismerhetjük meg legkorábban.