Eldőlhet a 400 ágyas sorsa

A héten kiderülhet, hogy megkezdhetik-e a 400 ágyas klinikai tömb uniós források felhasználásával történő fejlesztését. A kivitelezésre kiírt közbeszerzés júniusi eredményhirdetését megtámadták, most a második körös döntésre vár az egyetem.

hirdetés

Több mint tízmilliárd forintot tudna elkölteni a Pécsi Tudományegyetem európai uniós pénzek felhasználásával a fél évszázaddal ezelőtt épült 400 ágyas klinikai tömb felújítására, modernizálására, s egy új sürgősségi betegellátó központ kialakítására. Meglehet azonban, hogy ez az összeg sem lesz elegendő, miután a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást az egyetem eredménytelennek nyilvánította a nyáron.

A fő probléma ugyanis az volt, hogy – bár volt megfelelő összegű, ám a formai feltételeknek meg nem felelő induló – az érvényes ajánlatok több százmillió forinttal meghaladták a tervezett költségplafont. A még februárban kiírt közbeszerzési eljáráson nyolc cég, illetve konzorcium indult. A PTE az eredményhirdetést követően kérte a támogató Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ), hogy tegye lehetővé az eljárás tárgyalásos formában történő folytatását az ajánlati árak csökkentése érdekében, ám időközben két induló megtámadta az eredményt.

Az NFÜ valószínűleg ezen a héten határoz arról, miként folytatódhat az ügy. Az egyetem vagy tárgyalásos formában folytathatja az eljárást, vagy új közbeszerzést lesz kénytelen kiírni. Ez utóbbi több hónappal is kitolná a kivitelezés tervezett indulási időpontját. Az mindenesetre bizonyos, hogy a szerződéskötéstől kezdve 21 hónap áll majd a kivitelezők rendelkezésére, így jó esetében is csak 2013 harmadik-negyedik negyedévére végezhetnek a rekonstrukcióval.

Úgy tudjuk, az egyetem vezetőinek álláspontja szerint – mivel az osztályok költöztetése már meg is kezdődött, s a 400 ágyas komplexum kétharmadát ki is ürítették – tárgyalásos úton lenne érdemes folytatni az eljárást. A PTE reményei szerint így csökkenthetők lennének az érvényesen pályázók által ajánlott árak, vagy a műszaki tartalom minimális csökkentésével is faraghatnának a költségeken.

Az ügy kapcsán szerettük volna megszólaltatni Trischler Bernadettet, a PTE TIOP-projektjét felügyelő iroda vezetőjét, ám ő türelmünket kérte. Ígérete szerint még a héten hivatalos közleményt tesz közzé az universitas a 400 ágyas tömb fejlesztése kapcsán kiírt pályázattal kapcsolatban.