Elektromos autóké a jövő?

Nyolcszáz forintból száztíz kilométert képes megtenni az az elektromos autó, amit az egyik energiaszolgáltató tesztelt a minap Pécsett – tudta meg a Pécs TV híradója. Az energiaszolgáltatónál három ilyen járművet helyeztek már forgalomba.

hirdetés

A hangtalan autók akkumulátorát egyszerűen fel lehet tölteni, csak egy, a háztartásokban is használt konnektor kell hozzá, de a kocsi a fékezéskor keletkező energiát is képes elektromos árammá alakítani.

Mint azt az E.ON Zrt. kommunikációs munkatársa, Varga Ivett elmondta, jövőre összesen öt járművel fogják járni az országot munkatársaik, elsősorban Budapesten, Pécsett és Gyõrben használják majd azokat. Az autóval – függően a tempótól – csak 110-120 kilométert lehet megtenni, ezután a feltöltés miatt hatórás szünetet kell tartani. Mindez azonban alig nyolcszáz forintba kerül.

A cég októberben már meg is nyitotta első hazai töltőpontját Budapesten, jövőre pedig Bécs és Budapest között terveznek ilyet telepíteni, későbbiekben pedig a főváros és a Balaton közé is építenének elektromos töltőállomást.