Élesre vált a Nagy Testvér

Augusztus közepétől teljes üzemre kapcsol a pécsi térfigyelő rendszer – közölte Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere. A városvezető szerint napokon belül lezárul a tesztüzem. Szombaton ismét vandálok jártak az egyik, az Európa Kulturális Fővárosa-programban megszépült téren, ezúttal hét rongálót el is kaptak a rendőrök.

hirdetés

Több mint harminc, az EKF keretében felállított kamera pásztázza majd néhány napon belül azokat a pécsi tereket, amelyek szintén a kulturális fővárosi program részeként újultak meg 2010-ben. A rendszer élésre állítását már régóta tervezte a városvezetés, de jogi, illetve szakmai kérdéseket is tisztázniuk kellett, hiszen a pécsi közterület-felügyelők mellett rendőrök is figyelik majd a térfigyelő-rendszer központjában elhelyezett képernyőket – tájékoztatott Nagy Csaba, aki szerint a szervezetek munkáját ily módon is összehangolhatják.

Hozzátette: a technika kiépítése folyamatos volt az elmúlt hónapokban, s közben tesztüzem is volt. Ez utóbbi napokon belül fejeződik be, majd pedig élésre váltanak a kamerák.

Elmondta még, a rendszerhez ugyanakkor a korábbi tervek szerint egy rendőrségi hálózat is kapcsolódik  majd, ám ez utóbbi kapcsán elindított eljárást – több központi beszerzéssel együtt – leállították ideiglenesen. Mindenesetre a már meglévő városi hálózat központja a rendőrség épületében van,  ahhoz bármikor kapcsolódhat a későbbiekben a hatósági is.

A figyelő rendszer elindításától azt várják, hogy miközben azonosíthatóvá válnak az esetleges bűncselekmények elkövetői, pusztán a hálózat léte komoly visszatartó erőt jelent majd.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint szombaton állampolgári bejelentés érkezett, miszerint a Rókus sétányon egy nagyobb társaság festegeti a közterületen felállított szobrot. A helyszínre érkező rendőrök elfogtak és előállítottak hét személyt, akik a lépcsőket, és a a szobrot firkálták össze festékszóróval, amivel több tízezer forint kárt okoztak. A hét fiatalember ellen rongálás miatt indult eljárás. Nem ez volt az első eset, hogy az új közterek estek vandálok áldozatául, hiszen korábban több parkban is graffitisek fújkálták össze az új padokat, utcabútorokat, de vertek már szét ivókutat, s lámpatesteket is megrongáltak már.