Életfogytig tartó büntetést osztogattak

Helybenhagyták az életfogytig tartó fegyházbüntetést két rabló ügyében Pécsett, akik 2010 decemberében követtek el fegyveres rablást két társukkal együtt Dombóváron. A Pécsi Ítélőtábla a Szekszárdi Törvényszék elsőfokú ítéletét hagyta helyben. 

hirdetés

A tényállás szerint a négy férfi 2010 december 22-én otthonában rabolt ki egy dombóvári vállalkozót. A rablás közben hazaérkező sértett a garázsba találkozott az arcát eltakaró harmadrendű vádlottal, aki egy feszítővassal fejen ütötte. Ezután a harmad- és a negyedrendű vádlott a vállalkozót az irodájába vitte, megkötözték, majd műszaki cikkeket, használati tárgyakat és készpénzt vettek el tőle. A bűncselekményt az elsőrendű vádlott tervelte ki, a másodrendű vádlott a rablás alatt figyelte a környéket.

Az életfogytig tartó büntetés kiszabásánál a 2010 júliusában életbe lépett,”három csapásként” ismert rendelkezést alkalmazták. Ez alapján ha a vádlott halmazatban három erőszakos bűncselekményt követ el, akkor a büntetési tétel a kétszeresére emelkedik.