Életfogytiglan az idős asszony gyilkosainak

Életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta a Baranya Megyei Bíróság szerdán, nem jogerősen, azt a nőt és férfit, akik 2009 januárjában Pécsen, a Frankel Leó utcában meggyilkoltak egy idős asszonyt, hogy hozzájussanak értékeihez.

hirdetés

A bíróság Kovács Attila vezette büntetőtanácsa Balogh Péter Ferencet nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek, Kovács Tímea Andreát mint bűnsegédet marasztalta el. A vádlottak legkorábban harminc év múlva kerülhetnek feltételesen szabadlábra. A bíróság a társukat, Faragó Pétert lopás miatt ítélte el, ő három év fegyházbüntetést kapott.

A büntetőtanács személyenként 128 ezer forint vagyonelkobzást rendelt el a vádlottakkal szemben, akiknek a 2,6 millió forint bűnügyi költség nagy részét is ki kell fizetniük.

A gyilkosság 2009. január 12-én történt. A vád szerint az egymással élettársi viszonyban élő, garázsban lakó vádlottak megtudták, hogy a Frankel Leó utcában élő idős asszony jelentős értékű ékszert és készpénzt tart otthon.

Kovács Tímea Andrea ismerte az egyébként zárkózott asszonyt, így gond nélkül bejutott a lakásába, ahova beengedte Balogh Péter Ferencet. A férfi bántalmazni, fojtogatni kezdte az idős nőt, majd huszonnyolc késszúrással végzett vele.

Kovács Tímea Andrea közben felhívta telefonon az utcán, egy kocsiban várakozó Faragó Pétert, hogy jöjjön fel, mert “baj van”. A lakásba belépő férfi még látta az utolsó késszúrást, ezért el akart menni, de társai marasztalták, hogy segítsen összeszedni az értékeket és eltüntetni a nyomokat.

A társaság végül mintegy 400 ezer forint értékű ékszerrel és készpénzzel hagyta el a helyszínt, de a rendőrség később elfogta a nőt, a két férfit, s eljárást indított ellenük.

Az ítélet kihirdetésekor Kovács Attila bíró utalt rá, hogy a vádlottak ellen nem voltak közvetlen bizonyítékok, bűnösségüket a tanúvallomásoknak köszönhetően állapították meg. Ezek közül különös nyomatékkal bírt Faragó Péter ismerősének vallomása, aki elmondta: Faragó közölte vele, hogy “nagy butaságba keveredett”, s részletesen beszámolt a bűncselekményről.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbezték, így a tárgyalás a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

A Frankel Leó utcai gyilkossági ügy nyomozását és tárgyalását nemcsak a bűncselekmény kiemelt súlya miatt, hanem azért is kísérte nagy sajtóérdeklődés, mert a rendőrség korábbi tájékoztatása szerint az idős asszonyhoz hívott háziorvos – a magyar kriminalisztika történetében példátlan módon – a halál okát agyvérzésben állapította meg.

A rendőrséget az elhunyt elszállítása után, a patológiai intézetből értesítették, hogy az asszony testén huszonnyolc késszúrást találtak, így kizárt, hogy halálának természetes okai lennének.

A háziorvos ellen eljárás indult, amelynek alapján a doktort továbbképzésre küldték.