Életveszélyes lehet a fűtési szezon

Az elmúlt hosszú hétvégén öt tűzesethez riasztották a Baranya megyei tűzoltókat, amelyből négy a fűtési szezonhoz köthető. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden lehetséges fórumon tájékoztat a fűtési veszélyek megelőzéséről, és a karbantartás fontosságáról, ennek ellenére még mindig sok tűzeset az alapvető biztonsági szabályok be nem tartása és a karbantartás hiánya miatt következik be – áll a Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

hirdetés

Nagyharsányban egy családi ház vegyes tüzelésű kazánházában keletkezett tűz, egy szikra kipattant, amely meggyújtotta a fűtőberendezés mellett tárolt éghető anyagot. A füsttel telítődött helyiséget a siklósi tűzoltók szellőztették át. A tűz nem terjedt át más helyiségekre.

Pécsett a Bányász vértanúk útján is hasonló eset történt. Egy kazánon felejtett papírokkal teli kosár átforrósodott, és tüzet okozott. A tüzet még idejében észrevették, így azt sikerült eloltaniuk a lakóknak. A gyors beavatkozásnak köszönhetően, a lángok nem terjedtek tovább más helyiségekre

Harkányban, egy Munkácsy Mihály utcai családi ház kéményében gyulladt meg a korom. A siklósi tűzoltók egy védősugarat tartottak készenlétben arra az esetre, ha a szikrák kicsaptak volna a kéményből. A kéményseprő-ipari közszolgáltató szakemberei a hétfői nap során fogják felülvizsgálni az égéstermék-elvezető állapotát.

Lippón bejelzett egy családi ház szén-monoxid érzékelője. A színtelen, szagtalan gáz a cserépkályha nem megfelelő működése miatt gyűlt fel az ingatlan lakóterében. A katasztrófavédelem műveletirányító ügyeletesének utasítására a tulajdonos megkezdte a helyiség szellőztetését, majd minden lakó elhagyta az ingatlant. A mohácsi tűzoltók mérőműszerekkel kimutatták a megemelkedett szén-monoxid szintet, amely az égéstermék eltávolítását követően megszűnt. Addig, amíg a kéményseprő-ipari közszolgáltató szakembere nem vizsgálja felül a rendszert, nem használhatják a lakók a cserépkályhát.

A tüzelőberendezések szakszerű karbantartása és megfelelő üzemeltetése nemcsak a tüzek megelőzése érdekében nagyon fontos, hanem a szén-monoxid képződés megelőzése érdekében is. Szén-monoxid akkor képződik, ha a tüzelőberendezésekben (kazánok, kályhák stb.) nem ég el tökéletesen a tüzelőanyag (földgáz, fa, szén stb.) A készülékek nem megfelelő üzemeltetése során veszélyes mértékben felgyűlhet a lakóhelyiségben a szén-monoxid. A szénmonoxid színtelen szagtalan, íztelen gáz, ezért „csendes gyilkosként” is emlegetik. A balesetek túlnyomó többsége télen történik, amikor a fogyasztók használják a fűtőkészülékeiket, azonban nem gondoskodnak azok megfelelő üzemállapotáról, és a kellő szellőztetésről.

A szénmonoxid mérgezés tünetei nagyon hasonlítanak az influenza jeleihez. Fejfájás, fáradtság, szapora lélegzetvétel, émelygés, szédülés. Erősebb mérgezés esetén a bőr színe élénkpirossá válhat. Amennyiben észleli a tünetek bármelyikét is, azonnal nyissa ki az ablakokat, ajtókat, menjen szabadlevegőre, és hívjon segítséget!

A legfontosabb, hogy mindig gondolkodjunk előre, és előzzük meg a tragédiákat! Lehetőség szerint vásároljon szén-monoxid szintet mérő készüléket. Kereskedelmi forgalomban már elérhető áron kapható minden nagyobb áruházban.

Rendszeresen ellenőriztesse szakemberekkel az összes gáz-, olaj-, fatüzelésű háztartási berendezéseit (fűtőtestek, gáztűzhely, bojler, kazán, csövek tömítése stb.)

Rendszeresen ellenőrizze, hogy megfelelő-e ezek szigetelése és szellőzése!

Ügyeljen arra, hogy ne duguljanak el a csövek, és a kémények!

A kéményseprői közszolgáltatást az ingatlan használója köteles igénybe venni, ha olyan tüzelőberendezést üzemeltet, amelyhez égéstermék-elvezető (kémény) csatlakozik, vagy tartalék égéstermék-elvezetőt tart fenn.

A kéményeket a méretük alapján meghatározott időközönként (túlnyomóan évente) felül kell vizsgáltatni, és ha szükséges tisztíttatást is el kell végezni.

Évente kötelező a vizsgált gázkazánok égéstermékeinek elvezetésére szolgáló kémények esetén, mely kiterjed az átjárhatóságra, és az égéstermékek maradéktalan eltávozására.

A kémények megfelelő karbantartása, és időszakos felülvizsgálata mindenkinek érdeke. A családi ház tüzek nagy százaléka a nem megfelelő műszaki állapotú kémények miatt következik be, mely következtében komoly anyagi károk következnek be, de emellett minden évben emberéletet is követelnek.

Végül arra is oda kell figyelni, hogy a tüzelőberendezések közvetlen környezetében ne tároljanak éghető anyagokat, mert egy kipattanó szikra könnyen tüzet okozhat.