Elfogadták a Fidesz-KDNP EP-listáját

A Fidesz választmánya elfogadta a 2014-es európai parlamenti választások listáját – jelentette be Pelczné Gáll Ildikó. Az EP-képviselő hangsúlyozta, nemzeti listát állítottak, tehát a határon túli nemzetrészek – Kárpátalja, Erdély, Vajdaság, Felvidék -, valamint a diaszpóra is képviselteti magát a listán. Ennek kapcsán megjegyezte, a határon túli magyar nemzetrészek tekintetében a lista még nem végleges, a képviselők neve még nem ismert.

hirdetés

Szájer József fideszes EP-képviselő arról tájékoztatott, a listán Pelczné Gáll Ildikót ő követi a második helyen, majd Tőkés László, Deutsch Tamás, Gyürk András, Gál Kinga, Schöpflin György és Erdős Norbert következik. Őket követi Kárpátalja, majd Vajdaság képviselője – akiket később neveznek meg -, a 11. helyen Kósa Ádám, a 12-en pedig Hölvényi György, a 13. helyen pedig Dömötör Csaba szerepel. A lista 14. helyén van Hidvéghi Balázs, őt Tóth Edina, Rákossy Balázs, Csóti György és Szemerkényi Réka követi. A lista 19. helyén szerepel Király Nóra, őt Pálffy István követi, majd pedig a Felvidék képviselője, akit szintén később neveznek majd meg.

Szólt arról is, hogy a nyugati magyarságot Schöpflin György, míg Erdélyt Tőkés László képviseli a listán. Rámutatott, hogy a nemzeti közösségek dimenziója eddig is megjelent a munkában, hiszen szoros együttműködésben dolgoztak az erdélyi és a felvidéki képviselőkkel.

Szavai szerint a lista tükrözi a folytonosságot és a megújulást is, számításaik szerint befutó helyen szerepel a jelenlegi képviselők közül 7. Hét képviselő – Glattfelder Béla, Őry Csaba, Járóka Lívia, Hankiss Ágnes, Bagó Zoltán, Surján László és Bánki Erik – a jövőben nem folytatja az EP-képviselői munkát, egy részük az itthoni politikában kamatoztatja majd a megszerzett tapasztalatait, és többen jelezték, hogy már érkezett nekik felkérés. Minden 10-es blokkban van egy KDNP-s képviselő, és a Fidesz többi szövetségesének jelöltjei is szerepelnek a lista második felében. Elmondta azt is, hogy a 63 fős listát Orbán Viktor és Semjén Zsolt zárja.

A nemzeti lista mind összetételében jelzi a magyarság összetartozását, mind pedig abban az értelemben, hogy Magyarország érdekeit kell védeni az Európai Parlamentben – hangsúlyozta. Hozzáfűzte: nemet mondanak azoknak, akik lejáratják az országot, és azoknak is, akik hazánk érdekeit, az unióból érkező forrásokat, támogatásokat veszélyeztetnék, az unióból való kilépés mellett állnak. Azt kérjük a választópolgároktól, hogy azokra szavazzanak, akik kiállnak az uniós források, Magyarország európai beágyazottsága és kapcsolatrendszere mellett – húzta alá.