Elfogták a pécsi székesegyház fosztogatóját

Elfogták a pécsi székesegyházi ékszerlopás gyanúsítottját – tájékoztatta az MTI-t a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrség honlapján.


A közlemény szerint a 26 éves pécsi H. Krisztiánt európai elfogatóparancs alapján az osztrák rendőrök egy grazi lakásban fogták el február 1-jén, majd előzetes letartóztatásba helyezték.
A gyanúsított kiadatása folyamatban van, az eltulajdonított kegytárgyakat kettő kivételével a rendőrség Pécsett és Grazban lefoglalta – tették hozzá.

hirdetés

A bűncselekményről a rendőrség január 24-én kapott bejelentést. Damásdi Zoltán, a Pécsi Egyházmegye levéltárosa az esetről akkor az Új Dunántúli Naplónak elmondta: a kápolnában elhelyezett vitrinből három, püspökök által viselt, drágakövekkel kirakott mellkereszt, öt püspöki pecsétgyűrű, egy kettőslánc és egy emlékérem hiányzik, eltűnésüket egy alkalmazott vette észre.

A levéltáros szerint a tárgyak az előzetes becslések szerint több tízmillió forintot érnek, de valójában felbecsülhetetlenek, az egyik mellkereszt még a 18. században készült.

A baranyai napilap úgy tudja: a vitrin be volt zárva és sértetlen maradt, a helyiségben működött a riasztó, a lopáskor mégsem jelzett.