Elhelyezték a megemlékezés koszorúit

Pécsett a 48-as téri 1956-os emlékműnél koszorúztak, majd a Mecseki Munkástanácsok Szövetsége tartott rendezvényt a Színház téren. Este színes programmal idézték fel a Hunyadi útnál lévő alagútnál az 55 évvel ezelőtti eseményeket.

hirdetés

A borongós, hideg időben közel kétszázan gyűltek össze a 48-as téren megtartott városi rendezvényen, amelyen a Janus Egyetemi Színház verses produkciója után koszorút helyezett el a városi és a megyei önkormányzat, civil szervezetek és rendvédelmi szervek képviselői mellett a Fidesz, a KNDP, az MSZP, a Jobbik, az ÖPE és az LMP is.

A csendes megemlékezés után Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere elmondta, 1956. október 11-én alakult meg Pécsett a Petőfi Kör, majd pedig 22-én a pécsi egyetemisták is bebizonyították, hogy nagyon fontos ledönteni a hallgatás falait, a Mecseki Láthatatlanok pedig soha nem felejthető harcot vívtak.

Hozzátette: éppen ezért gondolta úgy a városvezetés, hogy amint az tavaly is történt, idén is színes, nagyszabású programmal emlékezzenek meg a hősökről.

A rendezvényt ezúttal az alagútnál tartották meg este 19 órától. A program az ’50-es évek hangulatát idézte, hiszen eredeti hanganyagok, korhű ruhákba öltözött emberek elevenítették fel az akkori időszakot. A résztvevők, nézők egy-egy szál gyertyát is elhelyezhettek az utca kövére.

Még a délelőtt folyamán a Színház téren található 1956-os Munkástanács Emlékműnél tartott ünnepi megemlékezést a Mecseki Munkástanácsok Szövetsége. Bélavári Ferenc, a Munkástanácsok Országos Szövetségének faipari ágazati elnöke beszédében elmondta, október 23-át követően sorra alakultak meg – az önigazgatás elvétől vezérelve, az összefogás erejében bízva – a nemzeti tanácsok, a forradalmi bizottságok és a munkástanácsok. Pécsett erre 28-án került sor.

Hozzátette: decemberig folytatták tevékenységüket, ekkortól azonban egyre erőszakosabban lépett fel a hatalom az ellenállókkal szemben, betiltották a szervezeteket, letartóztatták a vezetőket.

A következő három évben mintegy 400 embert végeztek ki,  több mint húszezer embert börtönözték be , s voltak, akik csak a hetvenes években szabadulhattak. A szovjetek fogságába esettek közül is több száz ember végeztek ki.