Elhunyt a Pécsen alkotó üvegművész

A napokban hunyt el Georg Michael Gausling üvegtervező iparművész, aki többek között jelentős időt töltött Pécsen is. Aki a pécs Holding épületének ügyfélterében, a Mohácsi Fogadalmi Templomban, a Hotel kikelet bárjában vagy a TIT Nyelvstúdiónál járt, már bizonyára találkozott munkáival.

hirdetés

Egyik olvasónk jelezte a minap, hogy nemrégiben 78 éves korában halt meg Georg Michael Gausling. A németországi gütersloh-i születésű művész az üveg megmunkálásának egyik hazánkban és külföldön is ismert mestere volt.

Georg Michael Gausling

Legismertebb környékbeli munkái között van a mohácsi Fogadalmi Templom 140 négyzetméteres üvegkupolája

Gausling évekig oktatott üvegtervezést a budapesti Iparművészeti Főiskolán vendégdocensként, de több éven át Pécsen is alkotott.

Az MTV Körzeti Stúdiója több portréfilmet készített róla az Unser Bildschirm című adásban, illetve különböző évkönyvekben és szakfolyóiratokban számos publikáció jelent meg munkásságáról.

Elnyerte a Pécsi Orvostudományi Egyetem szenátori címét, mert éveken át nagy értékű orvosi műszerek adományozásával támogatott több pécsi kórházat, például a Diagnosztikai Központot.

érdekesség, hogy 1987-ben a világ 100 legismertebb üvegművésze közé sorolta a New York-i Corning Museum.

Legismertebb környékbeli munkái között van a mohácsi Fogadalmi Templom 140 négyzetméteres üvegkupolája, a Budapest Bank, ma Pécs Holding ügyfélterének üvegfala, a Hotel Kikelet bárjának ablakai, a TIT Nyelvstúdió üvegablaka.