Elismerték a civil szervezetek munkáit

Fülöp Attila, az EMMI nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára országos körútja keretében látogatott Pécsre csütörtökön. A látogatás során a Baranya megyei Civil Információs Centrumot működtető Nevelők Háza Egyesület képviselőivel a megye szervezeteinek problémáiról, a szolgáltatásokról, illetve az együttműködés további lehetőségeiről tárgyalt.

hirdetés

A megbeszélés folytatásaként közös tájékoztatót tartott dr. Őri Lászlóval, Pécs megyei Jogú Város alpolgármesterével.

Fülöp Attila megköszönte a civil szervezetek munkáját és hangsúlyozta, hogy az „önkéntes polgári kezdeményezés” megfogalmazás talán jobban fedi a szerepüket. Ezt, mondta, a helyi önkormányzattal való partneri viszony tudja leginkább erősíteni.

Mint kitért rá: a kormányzat két dologgal tudja segíteni a civil szervezetek munkáját, egyrészt a Civil Információs Centrumok hálózatának szolgáltatásaival, amelyek megyei szinten tudják támogatni a szervezetek munkáját, fejlődését, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati rendszerével. A helyettes államtitkár gratulált a megyei szervezeteinek a NEA 2016.évi nyertes pályázataihoz. Hozzátette, hogy 146 baranyai szervezet részesült 120 millió Ft támogatásban.

Dr. Őri László alpolgármester a jelenlévő szervezetek képviselői kapcsán kiemelte:: hosszú évek óta stratégiai partnerei a civilek az önkormányzatnak. Elmondta, hogy a város és a civil szervezetek viszonyában több irány látható.

Egyrészt a civil szervezetek több területen is együttműködő partnerei az önkormányzatnak, közös projekteket valósítanak meg, valamint aktív résztvevő a városrészi konzultációknak. Hosszútávon is fontosnak tartja, hogy a városrészekben működő civil szervezetek megerősödve tudják a helyi közösségi kezdeményezéseket támogatni.

A jelen lévő civil szervezetek képviselői a Civil Információs Centrum jelentőségéről és helyi beágyazottságáról beszéltek.