Eljótékonykodik 32 milliárd dollárt!

Al-Valíd bin Talal milliárdos szaúdi herceg, a világ egyik leggazdagabb embere saját elmondása szerint 32 milliárd dollárt (9064 milliárd forintot), teljes vagyonát jótékony célokra ajánlja fel.

hirdetés

A pénzt a következő években adja át Alwaleed Philantrophies nevű szervezetének “a kultúrák közötti megértés elősegítésének” és a szükséget szenvedő közösségeknek a támogatására – közölte szerdán a hatvanéves herceg, aki kiemelte: a felajánlás halála után sem veszíti érvényét.

Internetes oldala szerint a szervezet egyebek mellett szegénység ellen küzdő világszintű projekteket támogat.

Az adománnyal a herceg szándékai szerint “egy sokkal toleránsabb és elfogadóbb világot teremt”, segíti az egészséges életmód terjesztését, járványok megelőzését, árvaházak és iskolák építését, falvak villamosítását, segítséget nyújt katasztrófák esetén és támogatja a nők jogait.

Al-Valíd herceg a Forbes magazin szerint Szaúd-Arábia leggazdagabb embere. A gazdagságát nem titkoló herceghez tartozik például egy ingatlanbirodalom számtalan luxushotellel, emellett a Twitterben is érdekelt. A Kingdom Holding Company elnökeként érkeltsége van a Euro Disney Parktól a Four Seasons hotelekig több vállalkozásban. A herceg épp a Vörös-tenger partján fekvő Dzsidda városában épít egy több mint ezer méteresre tervezett felhőkarcolót, amely a világ legmagasabb épületének címére tör.

A herceg újságíróknak elmondta, hogy az elmúlt több mint 35 év alatt már 3,5 milliárd dollár adományt osztott szét szervezetén keresztül. Elsősorban elzárt szaúdi közösségek számára építtetett házakat és biztosította számukra az elektromosságot, de számos egyéb projektet is támogatott szerte a világban.

Két évvel ezelőtt Al-Valíd még arra panaszkodott, hogy csupán a 26. helyre került a Forbes magazinnak a világ leggazdagabbjait összesítő listáján. Véleménye szerint alulértékelték vagyonát.

Nem Al-Valíd az első milliomos, aki ilyen kaliberű felajánlást tett az elmúlt években: Warren Buffett, Bill Gates, Mark Zuckerberg és Michael Bloomberg is hasonlóan tetemes összegeket ajánlott fel emberbaráti célokra.