Elképesztően szenyezett a Balaton

Mintegy hetvenféle káros hatóanyagot találtak a Balaton vízében. Gyógyszerszármazékok, műtrágyák, sőt, kedélyjavítók is kimutathatók a tó vízéből, derült ki a Pécsi Tudományegyetem és a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) közös kutatásából – írja a hirbalaton.hu.

Dr. Pirger Zsolt, a BLI tudományos főmunkatársa ismertette, kutatócsoportjuk – a PTE kutatócsoportjával karöltve – 138 hatóanyag jelenlétét vizsgálta a tó vizében, ebből 71-et ki tudtak mutatni. A mezőgazdaságban használt növényvédő-szer, azaz peszticid mellett a gyógyszermaradványok aránya is magas volt, ezek többségében az idegrendszerre hatnak.

– A mi kutatócsoportunk azt kutatja egyebek közt, hogy milyen hatással van ez a víz ökoszisztémájára, a gerinces és gerinctelen élőlényekre – mondta a kutató. Ezektől a hatóanyagoktól ugyanis megváltozik például a puhatestűek viselkedése, mozgásuk aktivitása, táplálkozása, szaporodása.

A szakember arról is beszámolt, hogy egy-egy zenei fesztivál is komoly hatással van a vízre és élővilágára.

– Mondjuk egy Balaton Sound kapcsán, ahol egy Szeged városnyi ember megfordul egy hét alatt, kimutatható hatásai vannak a gyógyszermaradványoknak, kedélyjavító szereknek. Például a koffein nagyon szépen kimérhető a rendezvény után egy héttel is a vízből, aminek természetesen vannak élettani hatásai – fogalmazott a kutató.

Prof. Dr. G.-Tóth László, a BLI-t korábban vezető kutató arra hívta fel a figyelmet, hogy a tó életére szintén negatív hatással vannak az építkezések, nádirtások, de létezik egy geológiai háttere is a tónak, ami alapvetően meghatározza az élettartamát.

– Geológiai szempontból egy fiatal, és hamar öregedő tóról beszélhetünk, amely feliszapolódásának mértéke 100 évenként egy centiméter. Ha figyelembe vesszük, hogy az átlagmélység 3,2 méter, akkor abból kiszámolható, hogy 32 ezer évig lesz még Balaton – mondta a professzor.

Hirdetés