Elkészült az első olyan vakcina, amiből elég egyetlen adag is

A Johson & Johnson koronavírus elleni vakcináját ma engedélyezte az amerikai gyógyszerhatóság (FDA). Ez az első olyan oltóanyag, amelyet csak egyszer kell beadni, hogy kialakítsa Covid elleni védettséget – adta hírül a Telex.

hirdetés
Uránia Mozi

Az FDA tájékoztatása szerint az új szérum jelentős védelmet biztosít a koronavírus dél-afrikai variánssával szemben is.

A Janssen január 29-én jelentette be a harmadik fázisú klinikai vizsgálatai első eredményeit, eszerint a vakcina 66 százalékos hatásossággal véd a megbetegedéstől. Ez alacsonyabb, mint a már engedélyezett vakcináké, de a könnyebb kezelhetőség és főleg az egydózisos adagolás miatt nagy ugrást jelenthet majd a vakcina az oltási programokban.

Szintén fontos, hogy az eddigi adatok alapján a súlyos betegség kialakulása ellen 85, míg a halálozás ellen 100 százalékos védelmez biztosít – írja a telex.hu.

Tárolása is jóval egyszerűbb, mind a Pfizer vagy a Moderna esetében, ugyanis egyszerű hűtőben, 2-8 Celsius fokon lehet tartani. Ebből a szempontból tehát olyan a kezelhetősége, mint az AstraZeneca vagy a Szputyik készítményéé.

A Johnson & Johnson március végéig 20, nyárig pedig összesen 100 millió adag gyártását vállalta. A cég az Európai Uniónál és az Egészségügyi Világszervezetnél is kezdeményezte készítménye engedélyeztetését, és az év végéig 1 milliárd adag vakcina gyártását ígérte.

A hír hallatán több uniós tagország (Ausztria, Csehország, Dánia és Görögország) levélben fordult Ursula von der Leyenhez, arra kérve az Európai Bizottság elnökét, hogy a testület biztosítsa az új vakcina mielőbbi megérkezését az EU-ba.