Elkészült! Pécsi egyetemisták építettek új otthont egy hajléktalan párnak

A lapos tetős takaros ház helyén nemrég még egy ócska kaliba állt. A lelkes pécsi és külföldi hallgatóknak hála készülhetett el az új otthon. Az RTL híradó riportja.

hirdetés
Uránia Mozi

Amint arról mi is beszámoltunk, a beteg hajléktalan pár még nyáron költözött az elhagyott pécsi hobbikert területére, a PTE oktatója, Dányi Tibor Zoltán figyelt fel rájuk. Szeptemberben helyi építészekkel és szociológusokkal a közösségi médián keresztül gyűjtöttek építési anyagot az új házhoz, amit egyetemisták – műszakisok és bölcsészek, magyarok és külföldiek – terveztek meg és ők is építettek meg nekik.

Dányi Tibor az RTL-nek elmondta, a hallgatók nagyon lelkesek voltak, főleg a külföldiek, rengeteget dolgoztak, örültek annak, hogy egyszerűbb házépítései technikákkal is megismerkedhetnek, és hogy segíthetnek ezzel a családnak.

Csaknem száz diák dolgozott önkéntesen két héten át napi négy órában az építkezésen. A könnyűszerkezetes ház a napokban készült el.

A tervezők szeretnének még egy kerti illemhelyet kialakítani, az egyetem műszaki kara pedig felajánlott két napelemet, így lesz majd bent világítás, illetve a két egység arra is elég lesz, hogy nyáron egy kis autós hűtőtáskát lehessen vele működtetni.

Bár a vizet hozni kell, mosogatni és fűteni már lehet a házban, de az ott élő Szendrő Imre Ferencné elmondta, pár dolog még jól jönne: egy szekrénysor a ruháknak és egy tévé.

A tervek szerint a hajléktalanház-építési programot egy pécsi alapítvány bevonásával a jövőben is folytatni szeretnék.