Ellenőrzéssel javul az oktatás

A Közoktatási Szakértők Országos Egyesülete (KSZOE) szerint a tanfelügyelet szeptemberi bevezetése jelentős mértékben hozzájárul a köznevelés színvonalának javításához – közölte a szervezet az MTI-vel.

hirdetés

Mint állásfoglalásukban hangsúlyozták: a korábbi intézmény-ellenőrzések elsősorban tanügy-igazgatási szempontúak voltak. Ezzel szemben a tanfelügyelet elsősorban a pedagógusok tervezőmunkájára, a pedagógiai dokumentációkra, a tanulói füzetekből következtethető pedagógusi munkára, illetve a tanórák elemzésére összpontosít.

A tanfelügyeleti rendszer gyakorlati próbájáról visszaérkezett első vélemények kedvezők voltak, megerősítették a tanfelügyelet szükségességét, a szakértők is pozitívan nyilatkoztak a tapasztaltakról – tették hozzá, A KSZOE szerint ha rendszeressé válik a pedagógusok szakmai ellenőrzése, az sokat fog emelni a köznevelés, közoktatás megítélésén, a pedagógiai munka színvonalán.

A KSZOE 1995 óta végzi szervezett keretek között a tevékenységét. Folyamatosan tartanak regionális szinten kisebb konferenciákat, műhelymegbeszéléseket, tagjaik részt vesznek a minőség-ellenőrzés rendszerének kidolgozásában, az Országos Köznevelési Tanács albizottságainak munkájában is.