Ellenőrzik a kazánokat Pécsett

Évente 40-50 ember hal meg Magyarországon szén-monoxid mérgezés következtében, legtöbbször éjszaka, alvás közben. A kazánok átnézetésével, vagy riasztó beszerelésével megelőzhető lenne a tragédia.

hirdetés

Ősszel a pécsi gázszerelők naponta legalább 10 helyre mennek ellenőrizni a kazánokat. Aki ezt minden évben elvégezteti, spórolhat is. Kocsis Szilárd  gázszerelő szerint egy kitisztított, rendszeresen karbantartott szerkezet 20-30 százalékkal kevesebb gázt fogyaszt.

A vészjelző egy kicsi, ám hangos készülék. Azonnal csipog, ha a levegőbe kerül a mérgező gáz. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, nehezebb a levegőnél, az emberi érzékszervekkel nem tudjuk érzékelni.

Ráadásul nemcsak akkor szivároghat, ha a kazán meghibásodik. Egy-egy nagy vihar során a szél is visszafújhatja az égésterméket. A szén-monoxid érzékelő berendezés ilyenkor is jelez.

Érdemesebb a drágább, 15 ezer forintos, készüléket megvenni, az ugyanis a szakemberek szerint sokkal megbízhatóbb, és a téves riasztás lehetősége is kisebb, mint az olcsóbb változatnál.

A tisztítás és karbantartás díja körülbelül ötezer forint alkalmanként. A törvényi előírás szerint egyébként mindenki köteles legalább ötévente felülvizsgáltatni a fűtőberendezését.