Ellenőrzik a vízkészleteket

A tiszta ivóvíz biztosítása mellett, Baranya megyében több vízmű szolgáltatónak gázmentesítési feladatokat is el kell végezniük a természetes vizek magas metángáz tartalma miatt, olvasható a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

hirdetés

Ahhoz, hogy a gáztartalmú vízkészletet felhasználhassák, szigorú tűzvédelmi előírásokat is be kell tartaniuk a szolgáltatóknak, amelyet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hatósági osztálya ellenőriz.

A termelt, és szolgáltatott víz gáztartalmát – metántartalom alapján – „A”, „B” és „C” fokozatba sorolják. A termelt víz „B” és „C” fokozata esetén a katasztrófavédelem helyszíni szemle keretén belül vizsgálja a tűzvédelmi előírásoknak való megfelelést. „A” fokozat esetén nem kell gázmentesítést végezni.

A gázmentesítés során, a vízmű területén gondoskodni kell olyan műszaki biztonsági intézkedések meghozataláról, amelyek a robbanás veszélyét a vízmű területén, és a fogyasztási helyeken is kizárják.

A helyszíni szemlék során a katasztrófavédelem szakemberei ellenőrzik többek között a gázvizsgálati és a gázelemzési jegyzőkönyvet, a villámvédelmi és a villamos berendezések felülvizsgálati dokumentációt, valamint a helyiségek tűzveszélyességi osztályba sorolását.

Az elmúlt évben huszonhét helyszíni szemlét tartottak a baranyai szakemberek, az idei évben eddig tizennyolc alkalommal ellenőrizték a gáztartalmú vízkészleteket. Legutóbb Zaláta községben jártak a hatóság képviselői, ahol mindent rendben találtak.