Ellenzéki pártok: A felsőoktatás kiszervezése támadás a vidéki nagyvárosok ellen

A húsvéti hosszú hétvége előtti utolsó munkanapon nyújtotta be a Fidesz azokat a törvényjavaslatokat, amelyek 12 egyetem modellváltásáról szólnak, és amelyeket pénteken tárgyaltak az Országgyűlésben. Az egyetemeket érintő modellváltás kapcsán a hat ellenzéki párt közös sajtótájékoztatót tartott a Parlament előtt.

hirdetés
Uránia Mozi

„Mi, az ellenzék pártjai, egységesen és közösen elutasítjuk a jelenlegi hatalom, a Fidesz hatalomátmentési kísérletét, amit a felsőoktatásban akar végrehajtani” – mondta a sajtóeseményen Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője. A beterjesztett javaslatok Hiller szerint nem a magyar felsőoktatást és a színvonal növelését szolgálják, ezért azt ígérte, hogy ezt meg fogják akadályozni – írja a Telex beszámolója.

Brenner Koloman, a Jobbik képviselője a sajtótájékoztatón a következőket mondta: „A magyar egyetemi világ fideszes kiszervezése merénylet minden magyar polgár jóléte és szabadsága ellen” és hozzátette, hogy kormányváltás esetén visszaállítanák az egyetemek autonómiáját.

Arató Gergely, a DK politikusa szerint ez a törvényjavaslat nemcsak arról szól, hogy a hatalom rátelepszik a felsőoktatásra és ellenőrizni akarja az oktatást, hanem az is ott van a döntés mögött, „ami a Fidesznek a legfontosabb: a pénz, az ingatlanok megszerzése”.

„Semmiféle modellváltást nem lehetett volna elindítani mély szakmai és társadalmi konszenzus nélkül. Ez elmaradt” – mondta Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, hozzátéve, hogy nem vették figyelembe a modellváltás mellett szavazó vidéki egyetemek vezetőinek kérését, miszerint az egyetemek szenátusának legyen joga a fenntartó alapítványok kuratóriumának tagjairól dönteni. Mint mondta, a javaslat támadás a vidéki nagyvárosok, Debrecen, Szeged és Pécs ellen, mert ezek az egyetemek a régióik egyik legfontosabb gazdasági szereplői, „egy-egy egyetem sorsa összefonódik a térség jövőjével”.

„A törvényjavaslatban a kormány az egyetemek átfogó reformját ígéri, de szó sincs erről” – mondta Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője.

A kormány szerinte már a jövő évi vereségre készült, ezért megpróbálja a kádereit elhelyezni az egyetemi kuratóriumokban.

„Ha valódi reformokat akartak volna, akkor nem három hónap alatt kellett volna azt végigvinni, hanem legalább 2-3 évet kellett volna adni neki” – mondta, majd hozzátette, hogy szerinte hiányzik a szakmai, társadalmi és politikai konszenzus az ügyben, és csak a „hatalmi és a lopási szempont” érvényesül. Az egyetemek legfontosabb vagyonát, a humántőkét azonban nem tudják ellopni – tette hozzá. „Ha nem lesznek megfelelően demokratikus viszonyok az egyetemeken, akkor ez a humántőke ott fogja őket hagyni” – mondta.

Azt ígérte, hogy kormányváltás esetén ezt a törvényt megsemmisítik, és valódi reformot indítanak a felsőoktatásban.

Tóth Endre, a Momentum politikusa szerint ezekkel a változásokkal nem az egyetemeknek lesz nagyobb autonómiája, hanem a kormánypárti politikusokkal teletűzdelt kuratóriumoknak is. „Külön szégyen azokra az emberarcú fideszesekre nézve ez az egész folyamat, akik személyükkel legitimálták ezt a mérgező átalakítást. Nem emberarcú fideszesek ők, hanem Janus-arcú cukrosbácsik, akik mosolyogva akarnak behálózni minket kábító féligazságaikkal” – mondta. Bár nem nevezte meg, egyértelműen az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztosra, Stumpf Istvánra gondolt – teszi hozzá a Telex.