Bogárinvázió Pécsett?

Az utóbbi hetekben egyre több észrevétel érkezett a város legkülönbözőbb pontjairól a Biokom Kft-hez, hogy már nem csak az utcán, tereken, de a lakásokban is megjelentek a bodobácsok, más néven a suszterbogarak.

hirdetés

Volt ahol lapátnyit sepertek össze a teraszon, s több helyen már a házba, lakásba is bementek.

– A nagy szárazság és a rendkívüli hőség következménye, hogy ilyen számban jelentek meg a suszterbogarak az elmúlt hónapokban, s várhatóan a hideg napok beköszöntéig jelentős marad a számuk – mondja Nagy Ervin, a BIOKOM Kft. Közterület-fenntartási részlegének vezetője.

A növényekben nem tesznek kárt, az emberre pedig veszélytelenek, csak tömeges megjelenésük látványa lehet ijesztő, kellemetlen. A városban egy helyszínen próbaképpen elkezdték lepermetezni a bogarakat a platán- és hársfákon, ugyanis általában ezeken érzik jól magukat.

A szakemberek azt tapasztalták, hogy a permetezés után a számuk szinte semmit sem változott. Nem igazán volt eredményes az ellenük való védekezés.

A bodobács ellen hagyományos úton is lehet védekezni, az ajtók, ablakok résmentes zárásával, valamint a szúnyoghálóval. E mellett érdemes megkeresni az ingatlanok tulajdonosainak rovarirtásra szakosodott cégeket.

A bodobács, más néven suszterbogár (Cantharis rustica) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjéhez, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjéhez és a lágybogárfélék (Cantharidae) családjához tartozó faj. Csaknem egész Európában honos. A virágos rétek, cserjések lakója, ahol a bogár leggyakrabban a virágokon tartózkodik.