Elnyomottak voltak a fenyegetőzők?

A szakember szerint a gyermekkorban elnyomott személyiségek túlzott agressziója is állhat a fenyegetések mögött. Mint megírtuk, az elmúlt másfél héten hatalmas felfordulást, nem kis bosszúságot és kiadást okozott az, hogy ismeretlenek bombatámadással fenyegetőztek.

hirdetés

A Pécs TV híradója megkereste Huszár Andrást, a Pécsi Tudományegyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének vezetőjét, aki szerint ugyan különböző típusokat lehet elkülöníteni ilyen esetekben, most azonban középkorú, vagy ennél fiatalabb elkövető, elkövetők jöhetnek szóba.

A pszichiáter úgy véli, személyiségfejlődési zavar is ez a gyerekkorban elnyomott személyiségnél, melyhez társulhat az apakép hiánya, ami túlzott agresszivitást eredményez, s ez az illető egész életén végigvonul. A szakember szerint ezt próbálják meg túlkompenzálni – akár a bombatámadással való fenyegetőzéssel is. Idehaza ez még „egyszemélyes”, hazánkban eddig valódi, komolyabb szervezést, csapatmunkát is igénylő bombatámadás nem volt.

Kiemelte: a bombatámadással való fenyegetőzés hazánkban a figyelemfelkeltést, a hatósággal való packázást szolgálja, a rendőrség minden esetben komolyan veszi a fenyegetéseket, súlyos büntetést is kaphatnak az elkövetők. E tekintetben pedig nagy szerepe van a sajtónak is, hiszen amennyiben sikerül a tettest kézre keríteni, akkor annak is nagy publicitást kell adni, ezzel ugyanis másokat rettenthetnek el a hasonló bűncselekményektől.

Megjegyezte azt is, hogy a másfél héttel ezelőtti esetnél – amikor több közintézményt és a belvárosi bevásárlóközpontot is kiürítették – akár az épületekből kiözönlő tömeg között is állhatott az elkövető, hiszen talán nem várta meg az esti híradót, hogy lássa, milyen hatása volt a fenyegetőzésének.

A megelőzésről szólva elmondta: ezzel kapcsolatban már léteznek elméletek, amit gyermekkorban már el lehet kezdeni, ugyanakkor ez komplex feladat: óvoda, iskola, szülő közreműködésére van szükség, s időt kellene szánni rá. Nem mindegy az sem, hogy az adott kulturális közeggel, a családdal kapcsolatos, vagy éppen hormonális okokra vezethető-e vissza az erőszakosság.

A témával kapcsolatban a Pécs TV 17.55 órakor kezdődő híradójában Herke Csongorral, a PTE ÁJK Büntető Eljárásjogi és Kriminalisztikai Tanszékének vezetőjével láthatnak beszélgetést. Ebben szóba kerül az is, hogy a fenyegetőzések jelenleginél is súlyosabb büntetése indokolt lehet-e hazánkban is, hasonlóan az amerikai Massachusetts államhoz, ahol akár 20 év börtön, 50 ezer dollár pénzbüntetés, és az okozott kár megtérítése is a büntetés része lehet.