Elsők között a Biokom Kft.

Az elsők között kötött megállapodást a BIOKOM Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft-vel. az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség a lakossági szelektív hulladékgyűjtésről.

hirdetés

„Minél kevesebb szemét keletkezzen, a hulladékot pedig ne lerakni érje meg, hanem szelektíven begyűjteni és újrahasznosítani” – jelentette ki sajtótájékoztatón Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár. A szelektív hulladékgyűjtés növelését és a lakosságtól történő közvetlen begyűjtést tűzte ki célul a hulladékról szóló törvény. A jogszabály fontos elemeként jelölte meg a lerakási díj bevezetését az államtitkár. Illés Zoltán elmondta: a tervek szerint ez az összeg 20 euró lenne tonnánként (kb. 6000 Ft). Hozzátette: a díj bevezetése egyrészt az EU elvárása, másrészt erősíti a szelektivitást a begyűjtésnél és az újrahasznosításnál a lerakás helyett.

Az a cél, hogy az erre az évre tervezett 60 milliárd forint helyett a jövőben 85 milliárd forint folyjon be termékdíjból, és ebből az összegből a jelenlegi 15 milliárd forintról 30 milliárd forintra emelkedjen a szelektív hulladékgyűjtésre fordítható összeg – jelentette ki a környezetügyért felelős államtitkár. Illés Zoltán úgy fogalmazott: akkor dolgozunk jól, ha a gazdasági érdekcsoportoknak ismét megéri újrahasznosítható és újratölthető csomagolóanyagot használni.

Az eseményen Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője öt közszolgáltató céggel: az FKF Zrt.-vel (Budapest), a BIOKOM Kft.-vel (Pécs), az A.K.S.D. Kft.-vel (Debrecen), a Térségi Hulladékgazdálkodási Kft.-vel (Nyíregyháza) és az AVE Miskolc Kft.-vel (Miskolc) írt alá ünnepélyesen szerződést a lakossági hulladék szelektív gyűjtésének támogatására. Az OHÜ ügyvezetője az egyik legfontosabb lépésnek nevezte a közszolgáltatókkal kötött szerződést. Hozzátette: a rendszeres egyeztetéseknek köszönhetően olyan korrekt megállapodást sikerült tető alá hozni, amely minden érintett fél számára biztonságos kereteket ad a lakossági begyűjtési és hasznosítási mennyiség növekedéséhez

Összesen mintegy 120 közszolgáltató jelezte együttműködési szándékát az OHÜ-vel, e cégek működése több mint 8 millió embert érint Magyarországon. A megállapodásoknak köszönhetően idén csaknem 80 ezer tonna lakossági szelektív hulladék gyűjtése várható, ami 20-25 százalékos növekedést jelenthet a tavalyi és a tavalyelőtti mennyiséghez képest. Jelenleg 4-4,5 millió tonna szilárd települési hulladék keletkezik Magyarországon, ebből 2,5 millió tonna a lakossági szilárd hulladék, amiből 860 ezer tonna a csomagoló anyag – emlékeztetett rá az OHÜ ügyvezetője. Vámosi Oszkár jövőbeni célként azt jelölte meg, hogy a szelektív hulladék gyűjtési aránya meghaladja a 60 százalékot a lakosság körében.

A tavaly elfogadott és az idén hatályba lépett környezetvédelmi termékdíjról szóló, 2011. évi LXXXV. törvény alapján, 2012-től az állami tulajdonban lévő Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) hatás- és feladatkörébe tartozik a termékdíj-köteles termékekből képződött hulladék teljes körű gyűjtésének és minél nagyobb – később a lehető legnagyobb – arányú hasznosításának koordinációja, akárcsak a törvényben meghatározott hulladékgazdálkodási célok eléréséhez szükséges eszköz- és feltételrendszerek kidolgozása, valamint az egységes szemléletű rendszer működtetése.

A szerződő partnerek azt is vállalják, hogy mindent megtesznek a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságának növelése érdekében, azaz a lehető legnagyobb mennyiségben gyűjtik vissza és hasznosíttatják a lakosságtól származó csomagolási – a papír, a fém, a műanyag és az üveg, valamint az italos kartondoboz – hulladékokat.