Elstartolt a nemzetközi bábfesztivál

Elstartolt a XV. Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál: ezzel a bábos világ fővárosává vált Pécs – legalábbis egy hétre. A megnyitón – a sokak által jól ismert  – Vitéz Lászlónak Pécs polgármestere, Páva Zsolt adta át a város kulcsát. A programban bábelőadások mellett szakmai rendezvények is szerepelnek.

hirdetés

A fesztivál versenyprogramjában 14 előadás közül 6 külföldi és 8 magyar társulat produkciói mérkőznek, de az események sorában kiállításokra is sor kerül majd. Az egyik legkülönlegesebbnek ígérkezik a vízibábozás is a Vietnami Nemzeti Bábszínház által, de lesz tradicionális japán bunraku játék is.

A hétfői megnyitón közel kétszázan gyűltek össze, hogy a mesebeli alak, Vitéz László segítségével elinduljon a fesztivál. A Széchenyi téren, külön erre az alkalomra készített, több méter magas bábok ébresztették fel a szundikáló Vitéz Lászlót.

A főtéren felállított pódiumon Vitéz László egy kiselőadás keretében előbb megszerezte a város ellopott kulcsát az ördögtől, majd ezután Páva Zsolt, Pécs polgármestere szimbolikusan átadta a kulcsot Vitéznek. Ő cserébe egy palacsintasütőt ajándékozott a városvezetőnek . Ezzel az aktussal vette kezdetét a mustra.

A fesztivál házigazdája, a Bóbita Bábszínház igazgatója, Sramó Gábor szerint bábszínházi műfaj sokkal gazdagabb annál, hogy csupán gyerekelőadások szülessenek. Kiemelte, a hazai szakma a fesztiválokon mindig teljes egészében képviselteti magát – s ha másképp nem is, akkor nézőként. Ugyanakkor a nemzetközi bábszínházi világban is fontos szerepe van a programnak – mondta.

A látványos eseményről készült képgalériánkat ide kattintva tekintheti meg!