Elment az utolsó pécsi orgonagyáros

Márciusban hunyt el Angster József, aki a híres pécsi orgonagyár utolsó nagy orgonaépítője volt. Az 1917-ben született pécsi szakembert pénteken helyezték örök nyugalomra a pécsi köztemetőben.

hirdetés

A mester a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd 1940-ben a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karán szerzett diplomát. Hajdók Judit orgonaművész, orgonakutató szerint Angster József már gyermekkorától kezdve zenélt, gimnazista korától fogva tanulta a hangszerkészítést, s tudatosan készült arra, hogy a nagyapja által 1867-ben alapított gyár irányítását átvegye unokatestvérével közösen. A diploma mellé pedig megszerezte az orgonaépítő mesterlevelet is.

A szakember 1939-ben Németországban járt, s több ottani mesternél tanult, majd 1940-től állt be az Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyárba dolgozni. Mint azt Hajdók Judit megjegyzi, József tervezése és irányítása mellett mintegy 100 orgona készült el, a budapesti Haller téri, „Tisztviselőtelepi”, csepeli, kolozsvári orgona, de Pécsett is több munkája található.

Az Angster-gyárat 1949-ben aztán államosították, nem sokkal később pedig meg is szűnt az üzem. A mestert az ötvenes évek elején koncepciós perben egy évi börtönbüntetésre ítélték. Majd pedig a Baranya-Tolna megyei Tégla- és Cserépipari Vállalatnál helyezkedett el, 1978-ban innen ment nyugdíjba.

Az orgonaépítéstől azonban nem teljesen szakadt el, tanácsadó volt, és kutatásokat is végzett ezen a területen. Több kitüntetést is kapott, a család nevében vette át a Magyar Tudományos Akadémián a Magyar Örökség-díjat, 2004-ben Tüke-díjban részesült, a „Pécs városáért legtöbbet tevő lokálpatrióta” címmel.

 

Az önkormányzat közleménye:

“Végső búcsú Angster Józseftől – Elment az utolsó pécsi orgonagyáros

Ma délelőtt 10 órakor Pécsett az Északi Várfalsétánynál, a 2010-ben állított interaktív Angster-emlékműnél kezdődött a megemlékezés. Archív rádiós hangfelvételekről idézték fel a néhai orgonagyáros hangján keresztül életének emlékeit.

Angster József búcsúztatása 11 órakor kezdődött a Belvárosi katolikus templomban, ahol a nemzetközi hírű orgonaművész, Baróti István játszott a most elhunyt orgonagyáros által épített orgonán (J.S. Bach: g-moll fantázia), Deáky István pedig felolvasta az Óda az orgonaépítő Angsterekhez című művet.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében dr. Hoppál Péter, a Kulturális Bizottság elnöke, országgyűlési képviselő emlékezett meg a Magyar Örökség Díjas, Tüke-díjjal elsőként kitüntetett pécsi polgárról. Beszédében kitért az Angsterek három generációjának 1867 és 1949 végzett nemzetközi rangú orgonaépítészeti tevékenységére, kiemelve a 95 éves korában elhunyt utolsó gyárigazgató, az alapító unokája, Angster József évszázados életpályáját, aki a kommunista diktatúra börtöneiben töltött évek után is itthon maradt, példát adott a ma generációinak a hit, a házastársi hűség, a hazaszeretet, az újrakezdés, az értékőrzés és a tisztesség vonatkozásában. Dr. Hoppál Péter hangsúlyozta: egy korszak utolsó tanújától is búcsúzunk, aki immár a Pécsi Pantheon legnagyobb alakjai között foglal helyet.

Budavári Attila – a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra vezetője – személyes hangú visszaemlékezésében méltatta Angster József szakmaiságát, segítségét a pécsi orgonagyártás újraindításában és felidézte a mindenki számára tiszteletet parancsoló gépészmérnök, tervező, orgonakutató pécsi polgár alakját és felejthetetlen humorát.

A család részéről az orgonakutatásban édesapját követő dr. Angster Judit fizikus emlékezett vissza az apa, nagyapa és szakmai példakép alakjára.

Angster Józsefet 13 órakor a Pécsi Köztemetőben római katolikus szertartás szerint felesége hamvaival együtt helyezték örök nyugalomra.

Pécs, 2012. április 27.

PMJV Önkormányzata Oktatási és Kulturális Referatúrája”