Eltűnt 40 millió a lakszövnél – felelős nincs

Nincs felelőse annak, hogy 40 millió forint hiányzik a „Kertváros” Lakásfenntartó Szövetkezet büdzséjéből. Jogszabályváltozás és elévülés miatt ugyanis nem lehet felelősségre vonni a gyanúsítottakat – tudta meg a Pécs TV. A lakók azonban nem akarják annyiban hagyni a dolgot.

hirdetés

A szövetkezetnél majd’ tíz évvel ezelőtt tűnt el 40 millió forint, a hiányt azonban csak évekkel később vették észre, s a hiányzó összeget a kezelésükben lévő házakra terhelték.

– Az eltűnt pénz miatt több feljelentés is érkezett a hatósághoz, az ügynek pedig hat gyanúsítottja is volt. A számvitel rendjének megsértése és nagyobb kárt okozó hűtlen kezelés miatt indult nyomozás, ám a büntetőeljárást megszüntették – tájékoztatta a Pécs TV-t Petréteiné Malomsoki Csilla, Baranya megyei helyettes főügyész.

Magyarázatként elmondta: a jogszabályváltozás miatt januártól már nem minősül bűncselekménynek a számvitel rendjének megsértése, a hűtlen kezelés bűncselekménye pedig már elévült.

Az egyik feljelentő, Csepeli László nem hagyja annyiban a dolgot, úgy döntött, hogy a legfőbb ügyészhez fordul jogorvoslatért. Azt mondja, a döntés ellenére is felelősségre vonást szeretnének.

A lakásszövetkezet jelenlegi elnöke úgy véli, ők minden jogi lépést megtettek. Kertvéllesy László szerint ugyan próbálkozhatnának „ilyen-olyan panasszal élni”, de nincs értelme. Mint mondta, „végtelenül szomorú, hogy egy ilyen nagyságrendű bűntényt elsikálunk, és az embereknek odavágjuk teherként, ugyanakkor a felelősséget meg nem állapítjuk meg”.

A határozatok jogerősek. Új nyomozás csak akkor indulhat, ha eddig nem ismert, újabb körülmény merülne fel az ügyben.