Elzárják a vizet a nem fizetőknél

A fogyasztók többsége pontosan, határidőre rendezi számláit, akadnak azonban kivételek. A Tettye Forrásház Zrt. nyilvántartása szerint 2010 decemberétől megnőtt a nagyobb tartozást felhalmozók aránya, akad olyan is, aki több mint egy éve nem fizet az elhasznált vízért. A hozzá hasonlók a kötelezettségeiket időben teljesítő fogyasztók érdekeit is veszélyeztetik. A Tettye Forrásház Zrt. ezért a korábbinál határozottabb fellépést ígér: ha kell, április végétől a bekötővezetéknél szüntetik meg, korlátozzák a notórius nem fizetők vízellátását.

hirdetés


A Tettye Forrásház Zrt. közleménye:

Pécs vízszolgáltatója az elmúlt hónapokban hatezer fizetési emlékeztetőt és felszólítót küldött ki, van olyan fogyasztási hely, ahová már hatodjára. Márciustól a kilátásba helyezett korlátozás dátuma is szerepel minden fizetési felszólítón, a Tettye Forrásház kiérkező szakemberei azonban a megadott időpontban gyakran nem férnek hozzá a vízmérőkhöz, így többször is meg kell kísérelniük a szolgáltatás korlátozását.

Azok a fogyasztók, akik csak teszik egymásra a csekkeket befizetés nélkül, gyakorlatilag hitelre fogyasztanak, hiszen a rendszer hagy türelmi időt, a csapból egy ideig még folyik a víz, akkor is, ha nem egyenlítik ki a díját. Pedig az elhasznált víz és az igénybevett szolgáltatások ellenértékének időben való megfizetése alapvető fontosságú ahhoz, hogy a Tettye teljesíthesse szolgáltatási kötelezettségeit. A víz- és szennyvízszolgáltatás esetében ráadásul utólagos teljesítésről van szó, vagyis a fogyasztók az elfogyasztott víz és a szennyvízelvezetés, – kezelés díját utólag rendezik.

Április második felétől módosul a több hónapos díjhátralékok kezelésének rendje. Ha a fogyasztó a felszólítás ellenére nem egyenlíti ki elmaradását, a Tettye Forrásház Zrt. – a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (korábbi ÁNTSZ) egyidejű értesítése mellett – tájékoztatja a tartozót a tervezett ivóvíz-korlátozás időpontjáról. Amennyiben a megadott határidőig az adós nem tesz eleget fizetési kötelezettségének, a szakemberek a közegészségügyi követelmények betartásával korlátozzák az adott ház vízmérőjét. Ha a helyszíni kiszálláskor zárva marad az ajtó, egyéni fogyasztási hely esetén a Tettye Forrásház Zrt. munkatársai a közterületi bekötővezetéken szüntetik meg, korlátozzák a szolgáltatást, ami jelentősen drágább eljárás, és amelynek költsége (akárcsak a helyszínelésé és a szolgáltatás újraindításáé), az érintett fogyasztót terheli!

A bekötővezetéken való korlátozás költsége akár több százezres nagyságrendű is lehet, amelyet a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően a Tettye Forrásház Zrt. érvényesít az érintett fogyasztóval szemben, hogy ne az időben teljesítő ügyfelek finanszírozzák a nem fizetők miatt felmerülő többletkiadásokat.

Mindez azonban megelőzhető! Van lehetőség a tartozások kezelésére
Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem tudja kifizetni a vízdíjszámlát. A bajba jutott, vagy szociális okokból díjhátralékot felhalmozó, együttműködési készséget mutató fogyasztóknak a Tettye egyénre szabottan próbál segíteni. Többféle lehetőség is rendelkezésre áll a tartozások enyhítésére: ha az ügyfél jelzi a szolgáltató felé, hogy fizetési nehézségei vannak – egyedi elbírálás alapján – igénybe vehető részletfizetési lehetőség. Emellett elérhetőek a hatóságokkal működtetett adósságkezelő, illetve lakásfenntartási programok biztosította támogatási formák is.

A szolgáltató arra kéri a fogyasztókat, tekintsék át rendezetlen számláikat, ha nem találják a befizetetlen csekket, vagy kérdésük volna, keressék telefonos, személyes vagy elektronikus ügyfélszolgálatukat (72/421-700, Felsőmalom u. 16/2., uszi@tettyeforrashaz.hu, www.tettyeforrashaz.hu). Az érintett fogyasztóknak április végéig lehetőséget adnak, hogy rendezzék díjtartozásukat, vagy megkezdjék elmaradásuk törlesztését, a hónap végétől azonban megindulnak a szigorúbb korlátozási eljárások.

A kisebb összegű hátralék még kezelhető. Ne várja meg, míg összegyűlik tartozása, időben keresse fel a szolgáltató munkatársait! A hátralék felhalmozódása a vízszolgáltatás korlátozásához vezet!

2011. április 29.

TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.
T: 72/421-720
F: 72/421-701
E-mail: csongei.adrienn@tettyeforrashaz.hu”