Emelkedik a fogyasztói hangulat

Az áprilisban mért kisebb visszaeséstől eltekintve tavaly október óta emelkedik a magyar fogyasztói bizalmi index, és ennek egyik fontos tényezője a közműdíjak csökkentése – vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

hirdetés

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó közgazdászai befektetőknek összeállított elemzésükben a továbbra is gyenge magyar munkaerőpiaci helyzetet és az ingatlanárak csökkenését nevezték a fogyasztást terhelő két fő kockázatnak.

A ház szerint ugyanakkor a folytatódó közműdíj-csökkentések eredményeként 2014-re várhatóan megáll a fogyasztási kiadások visszaesése, hacsak a német gazdaság esetleges recessziója miatt nem éri jelentős “munkanélküliségi sokk” a magyar gazdaságot.

A Bank of America-Merrill Lynch szakértői szerint a magyar gazdaságban a fogyasztói bizalmi index a kiskereskedelmi szektor teljesítményének legpontosabb indikátora; esetenként 2-6 hónappal jelzi előre az értékesítési fordulópontokat. Mivel a magyar gazdaság továbbra is recesszióban van, és az üzleti bizalmi mutatók stagnálnak, a cég londoni elemzői szerint “rejtélyesnek tűnik” a fogyasztói bizalomban mért fordulat.

A ház szerint azonban a magyar háztartások hangulatának javulásában fontos szerepe van közműdíjak csökkentésének, különös tekintettel arra, hogy az árcsökkentéseket – jóllehet csak januártól léptek életbe – már tavaly ősz végén bejelentették.

A szakértők felidézték, hogy a kormányzati tervekben felmerült akár 30 százalékig terjedő közműdíj-csökkentés lehetősége is.  Úgy vélik, várhatóan erőteljes további hatást gyakorolna a fogyasztói hangulatra és a vásárlóerőre egy ekkora mértékű árcsökkentés olyan szolgáltatási javak esetében, amelyek iránt rugalmatlan, vagyis az árváltozásokra kevéssé reagáló a háztartási szektor kereslete.

A cég szakelemzői szerint a magyarországi magánszektor alapszintű pénzügyi mérleghelyzetében több szempontból is érzékelhető javulás ment végbe, a háztartások adósságállománya 2012 végéig a hazai össztermék (GDP) 31,5 százalékára csökkent az egy évvel korábbi 38,4 százalékról, GDP-arányos nettó pénzügyi vagyonuk pedig elérte az 57,3 százalékot, ami a legmagasabb ráta az utóbbi tíz évben.