Bányásztörténeti archívum készül

A bányásznapi ünnepségek sorát két emlékkő és egy emléktábla felavatásával folytatták szombaton az első mecseki bánya, a vasasi külfejtés mellett. Az eseményen kiderült, hogy dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő kezdeményezésére digitális bányásztörténeti archívumot állítanak össze a Tudásközpontban.

hirdetés

GALÉRIA. KLIKK IDE!

Az egykori Vasas Bányaüzem területén szeptember 3-án, szombaton reggel nyolc órakor tartottak koszorúzást, az ünnepséget követően 10.30 órakor pedig a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány által adományozott emléktábla és emlékkövek avatására került sor.

Bár a rendezvény fővédnöke, dr. Hoppál Péter, a terület országgyűlési képviselője minden igyekezete ellenére, munkája miatt nem vehetett részt, üzenetét titkára tolmácsolta az összegyűlt egykori bányászok felé.

Mint azt levelében írta, bár maga nem bányászcsaládban nőtt fel, rokonai között több, a szakmában dolgozó is akad, s élete során is számos baráti kapcsolatot kötött egykori bányásszal. Ezért is ismeri jól a bányászok világát, küzdelmeit, s ezért is harcolt a parlamentben többedmagával a Gyurcsány-kormány korábbi rendeletének hatályon kívül helyezéséhez. Ez ugyanis bizonyos feltételek esetén megvonta volna a bányászok egészségkárosodási járadékának folyósítását.

Beszámolt róla, hogy egy új kezdeményezés keretében minden eddiginél átfogóbb bányásztörténeti gyűjtemény jöhet létre. A Tudásközpont falai között ugyanis életre hívját a digitális bányásztörténeti archívumot. Ez minden ma ismert emléket tartalmaz majd, s kereshetővé, kutathatóvá válnak a múlt bányásztörténeti mozzanatai. A munkában egykori bányászok és családok is részt vehetnek, így a következő időszakban hanganyagokat, fényképeket, írásos dokumentumokat várnak mindenkitől.

“A Tudásközpontban pár hete már elindított „Baranyai DigiTár”-hoz csatlakozóan létrehozzuk a „digitális bányásztörténeti archívumot”. A teljes Baranyai DIgiTár tartalmát tekintve nagyszabású, idejét tekintve pedig több esztendős munkával készülő új adatbázis készítésére vállalkozik. A fejlesztés alapvető célkitűzése, hogy a megyében létrejövő közművelődési és közgyűjteményi értékek a Tudásközpontban, helyben kereshetőek, kutathatóak, illetve a hatályos jogszabályoknak megfelelően hozzáférhetőek legyenek” – így a képviselő.

Hoppál Péter szerint így válhat egy múltbeli kincs, a bányászat a mai kultúra városában, Pécsett modern intézményi eszközök révén a jövő generációi számára ismertté. “Kérem, figyeljék a következő hetekben a felhívásokat, és vegyenek részt ebben a modern értékmentő programban, a Baranyai DigiTár bányásztörténeti archívumépítésében!” – tette hozzá.

Jakabné Pohl Marietta, a megyei közgyűlés alelnöke a bányászok erőfeszítéseit méltatta, megjegyezve, hogy munkájuk különösen veszélyesnek számított. Rámutatott: a megye és Pécs fejlődésének meghatározó momentuma volt, amikor megindult a Mecsekben a széntermelés. Lakótelepek, üzemek, utak jöttek ugyanis létre segítségével.

A vasasi rendezvény mellett Mecsekszabolcson és a belvárosban is megemlékeznek Pécs évszázados múltjáról. Felvonulás, koszorúzás, filmvetítés és térzene várja majd a volt bányászokat, családtagjaikat és az érdeklődőket a hétvégén.

A 61. Bányásznap alkalmából szeptember 4-én a belváros is megtelhet ünneplőkkel. A Bányász Emlékekért Egyesület kezdeményezésére a Művészetek és Irodalom Házában kiállítást és vásárt rendeznek, lesz filmvetítés és fórumbeszélgetés a mélyművelésű bányászat rejtelmeibe engedve bepillantást. A Kossuth téren kora délután indul a zenés program.