Emlékműt kapott Angster József Horvátországban

Angster József, a pécsi orgonakészítés atyja a ma Horvátországhoz tartozó Kácsfaluban született. Őri László pécsi alpolgármester és Bognár László a Kulturális és Köznevelési Bizottság elnöke részvételével pénteken emlékművet állítottak tiszteletére szülőfalujában.

hirdetés

Őri László kiemelte: a pécsi Angster Orgona- és Harmóniumgyár alapításának közelgő 150. évfordulójának apropóján készített emlékmű pécsi diákok és tanárok keze munkáját dicséri, hiszen azt a pécsi Angster József Szakgimnáziumban alkották meg.

Az alpolgármester beszédében emlékeztetett arra, hogy jövőre ünnepeljük az utolsó gyárigazgató, Angster József születésének századik évfordulóját.

DSC_8377

– A pécsi ipar és művészet egyik legnagyobb családja volt az Angster-család. Az 1867-ben alapított gyárból kikerülő hangszereket ma is a világ legjobbjai között tartják számon – mondta az alpolgármester. Mint mondta, az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséhez annak idején az is hozzájárult, hogy a pécsi kultúra részét képezi az a gazdag ipartörténeti hagyomány, amelyet nemcsak Zsolnay-családhoz fűződik, hanem, amit az Angster-család teremtett meg a manufaktúrájával.

Közölte: Budavári Attila, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra tulajdonosa Angster-tanítványként ma is öregbíti Pécs hírnevét, legutóbb éppen Kínába szállítottak hangszerekből. Nekik köszönhetően Pécset ma is, az orgonaépítés egyik központja.

A városvezető hozzátette: jövőre, a gyáralapítás 150. évfordulóján nagyszabású, megemlékezések lesznek, s színes programokkal igyekszik majd bemutatni Pécs orgonatörténelmét a fiataloknak.