Emlékorgona: csúszik, de lesz!

A tárgyalások és a pénzügyi részletek kidolgozásának elhúzódása miatt ugyan a tervezett határidőt nem tudják tartani, Scheffer Ferenc, az adomány felajánlója száz százalékos bizonyossággal állította lapunknak, hogy megépül a Kodály Központba szánt orgona, méghozzá pécsiek készíthetik azt el.

hirdetés

Képünk az adomány felajánlásának bejelentésekor készült 2010 telén.

Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly indult el az a folyamat, amelynek végén orgona kerülhet a világviszonylatban is kiválónak mondható akusztikával rendelkező pécsi Kodály Központba. Scheffer Ferenc és neje 2010 végén jelentette be, hogy magánfelajánlással szeretnének élni, s saját költségükön egy orgonát építtetnének a hangversenyterembe. A hangszerrel fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt fiuknak szeretnének emléket állítani.

Az azóta elmúlt időszakban Scheffer Ferenc és Szamosi Szabolcs pécsi orgonaművész közösen több orgonaépítő manufaktúrát is felkeresett, s a leendő hangszer pontos paramétereit határoztatta meg a mesterekkel. E számok birtokában határoztak arról, hogy a hangszert a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrára bízzák, ám a munkához külföldi neves alvállalkozók bevonását is tervezik.

Mivel ez volt az utolsó, még nyári információnk a folyamatokról, az elmúlt hetekben több olvasónk is afelől érdeklődött, hogy még mindig bizonyosan lesz-e beruházás, s ha igen, mikor csendülhet fel a hangversenyterem orgonája első ízben.

Ezzel kapcsolatban az adományozó, Scheffer Ferenc megkeresésünkre leszögezte: bizonyosan lesz orgona, s megerősítette azt is: vállalja a költségek előteremtését. Az elmúlt hónapok eseményeivel kapcsolatban ugyanakkor elmondta: a hangszer tervezésével, megépítésével összefüggésben folyó tárgyalások elhúzódtak, s a pénzügyi, adóhatósági részletek sem tisztázódtak még teljesen.

Emiatt mára bizonyossá vált, hogy az eredetileg tervezett, 2013. augusztus 4-i átadási határidő nem lesz tartható. A hangszer megszólaltatásával így jövő év végéig várni kell. Scheffer Ferenc azt mondta, maga sem gondolta volna, hogy ilyen hosszadalmas feladat egy orgona megépítése, ám összehasonlításul utalt rá: a budapesti Művészetek Palotájában lévő hangszer tervezése három éven át folyt, s ezt követte annak több hónapot igénybe vevő legyártása és beépítése.

Korábban a felajánló már elmondta: egy székesegyházban használatos nagyságú, három emelet magas, nagyjából ugyanilyen széles, négy méter mély, s négy billentyűsoros lesz az orgona. A pár annyit kér az önkormányzattól majd, hogy egy táblát állítsanak fel a központban azzal a szöveggel, hogy: „Az orgonát Scheffer Ferenc és felesége, Scheffer Ferencné Krémer Zsuzsanna állíttatta fiuk, Scheffer Péter emlékére.” Mindezek mellett pedig azt, hogy fiuk születésnapján koncerttel adózzanak minden évben az emléke előtt, s a hangszer is a Scheffer Péter Emlékorgona nevet viselje.