Emlékpark is lehet a rácvárosi temetőben

Már több mint fél évszázada nem temetkeztek a rácvárosi templom mögötti sírkertbe, így annak állapota az elmúlt évtizedekben egyre inkább leromlott, sőt hajléktalanok vertek tanyát benne. A részönkormányzat részben felszámolná, részben emlékparkot alakítana ki a helyszínen.

hirdetés

Mint azt lapunknak Erb József, a patacsi részönkormányzat elnöke elmondta, egy több évtizede megoldatlan problémát szeretnének lezárni Rácvároson, a templom tőszomszédságában. Az elburjánzó növényektől és az ott ismeretlenek által lerakott hulladékoktól nemrégiben megtisztított sírkertet végképp felszámolnák, egy kisebb részén pedig emlékparkot szeretnének létrehozni.

Az elnök elmondta: 1957-ben történt az utolsó temetés a sírkertben, s a hozzátartozók ettől az időponttól fogva látogatják egyre kisebb számban az egykori temetőt. Mint mondta, ma már szinte egyetlen sírt sem gondoznak a területen, miközben a garázda elemeknek, a hajléktalanoknak búvóhelyet nyújt a ma már „dzsungeléről” hírhedt park.

Erb József elmondta: azok után, hogy tavaly közmunkásokkal rendbe tették a temetőt, a jövőben hosszú távra is rendeznék a sorsát. „Álláspontom szerint a sírkert egy részét a plébánia részére biztosítjuk a továbbiakban, hogy ott kegyeleti park jöhessen létre, a terület többi részén pedig zöld közterületet hoznánk létre. Ennek tervezését már a temetkezési társaság végzi” – így az elnök.

Hogy pontosan mikorra alakítják ki a parkot, s adják vissza a helyieknek a sírkertet, arra Erb József nem tudott válaszolni, de azt mondta: mindenképpen és minél előbb szakítani akarnak azzal a gyakorlattal, hogy itt gondozatlanság, gazdátlanság legyen az úr.