Emléktábla a Nobel-díjas magyarnak – Galéria!

A volt Ágoston téri iskola falán díszeleg az a Pál Zoltán szobrászművész által készített, csigaformát idéző alkotás, amellyel a Nobel-díjas Békésy György emléke előtt tisztelegnek. A pécsi professzorokból álló baráti társaság jóvoltából avatták fel az emléktáblát.

hirdetés

Galériáért klikk a képre!

Az Ágoston téren megtartott avatáson Páva Zsolt, Pécs polgármestere közölte: a professzor az egykoron iskolaként funkcionáló épületbe járt, s egy pécsi baráti társaság jóvoltából kerülhet sor arra, hogy kedden táblát avassanak Békésy György emlékére, aki június 3-án született 1899-ben.

A polgármester szerint Pécs a kultúra városa, s nem csupán az épített örökség, hanem a szellemi kulturális örökség gondozása is fontos, így az, hogy olyan személyeknek is emléket állítsanak, akik munkásságukkal hozzájárultak a város ismertségéhez, jó hírnevéhez.

A Pécsi Tudományegyetem rektora, Bódis József az ünnepségen közölte: maga is tagja az említett baráti társaságnak, s Korinek László jogászprofesszor derítette ki a tudós tanulmányának pécsi helyszínét, aki fél évszázada kapott orvosi-élettani-fiziológiai Nobel-díjat, jóllehet a fizika doktora volt.

A tudóst alapvetően a távközlés érdekelte, a telefonkagyló hangszórójának minőségét szerette volna javítani. Ehhez az emberi fül működését tanulmányozta, majd pedig a fül szerkezetének kutatása során elért eredményeiért kapta meg a Nobel-díjat.

Békésy kitartását jól jellemzi, hogy miután a második világháború alatt budapesti laboratóriumát bombatalálat érte, lakásában folytatta a kutatásokat, de a főváros ostroma alatt az otthona is elpusztult. Az 1960-as években, már az USA-ban a laboratóriuma tűz martalékává vált, kutatási anyagaival együtt. Ő azonban mindannyiszor talpra állt, haláláig, még súlyos betegen is dolgozott.

Békésy György anyai ágon kötődik Pécshez. Édesanyja Szlavóniában született, de csak azért, mert az édesapját, vagyis Békésy György nagyapját üzleti ügyei Pécsről elszólították. A család rövid idő múlva már ismét Pécsett volt, ahol a széles körű rokonság is élt, s így járhatta Békésy György az elemi iskola negyedik osztályát a városban.

hirdetés