Tubes: jövő kedden lesz az emléktábla-avatás

A tervek szerint emléktáblát állítanak a tubesi radartelepítés elleni sikeresen megvívott „harcra” való emlékeztetőül. A munka költségeit egy egyesület állja, a közgyűlés hamarosan dönt az elhelyezéshez szükséges rendelet megalkotásáról.

hirdetés


A Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) éveken keresztül küzdött a Tubesre tervezett NATO-radar felépítése ellen: demonstrációkat szerveztek, peres eljárást folytattak. A Legfelsőbb Bíróság végezetül idén tavasszal adott igazat a pécsieknek, Hende Csaba honvédelmi miniszter pedig szeptemberben ünnepélyes keretek között nyitotta fel a csúcsra vezető sorompót. Ezzel a gesztussal erősítve meg azt, hogy immár biztos: a hegyen nem épül lokátor.

A tervek szerint a lokátorellenes harc szimbólumává vált János-kilátóra egy negyven centiméter magas és hatvan centiméter széles gránittáblát helyeznének el, amely az ügyben kifejtett társadalmi összefogásnak állítana emléket. A kérést már két bizottság is támogatta, ugyanakkor a közgyűlésnek rendeletet kell alkotnia a kő elhelyezéséről.

A két és fél méter magasságban elhelyezendő emlékkövet Guth József kőfaragó mester készítette el. Az elhelyezésével, engedélyeztetésével, létrehozásával kapcsolatos költségeket pedig a Patacsi Művelődési Egyesület állja.

A városházi előterjesztés szerint a tubesi csúcson a kilátót 1910-ben húzták fel, majd ezt 1981-ben lerombolták. Kovács Szabó János kezdeményezésére – részben közadakozásból – építették fel a jelenleg is látogatható körpanorámás tornyot.

Frissítve (kedd, 14:21)

A Civilek a Mecsekért Mozgalom sajtóközleménye:

“EMLÉKTÁBLA-AVATÁS a Tubesen 2010. november 23-án fél 6-kor, a küzdelem 5 éves évfordulóján.  A radarmentességért való küzdelem 2005. november 23-ával kezdődött, Gyurcsány Ferenc a Sándor-palotában bejelentette, hogy a Tubesre tervezik a nagyhatósugarú NATO radart.

Az emléktábla: KÖSZÖNET AZ ŐRZŐKNEK

Ott a helye MINDENKINEK, aki magáénak vallja, fontosnak tartja a Tubes  radarmentességét.

Hozd barátaidat, gyertyát, batyut!”